Covid-19 umocnil kocovinu Prahy: Město chce skončit s divokými večírky pro turisty

Léta měla Praha široko daleko pověst města, které nikdy nespí a levný alkohol tu teče proudem. Poté, co přišla pandemie covidu-19, která turismus srazila na kolena, představitelé města vidí šanci tuto nepříliš lichotivou nálepku strhnout a začít znovu. Česká metropole by prý neměla být nálevnou Evropy, jejíž sláva stojí a padá s pochybnými podniky, ukřičenými turisty a vylidněným centrem, které připomíná skanzen pod širým nebem.

Pražský primátor Zdeněk Hřib loni pro CNN uvedl, že hlavní město Česka v roce 2019 přivítalo devět milionů turistů. 

„To je zhruba stejné jako v Římě, který je dvakrát větší než Praha,“ doplnil a připustil, že vzrůstající počet turistů, z nichž někteří přicházejí především na večírky, způsobuje velké problémy.

Stejně jako ostatní města v podobné situaci zavedla i Praha nočního starostu, jehož úkolem bylo a je najít lepší způsob, jak zacházet s davy lidí. Hřib také mnohokrát anoncoval pokusy zbavit město turistických pastí a vizuálního smogu, mluvil také o nutnosti regulovat platformy typu Airbnb.

„Tyto typy služeb mají velmi negativní dopad na kvalitu života obyvatel, zejména kvůli hluku, a také činí bydlení pro mladé lidi nedostupnějším, proto je prioritou najít řešení,“ uvedl pražský primátor, který oznámil, že se spolu se svým týmem snaží vrátit Praze punc a slávu a slepit nálepku města, jež nikdy nespí a alkohol je tu levnější než voda.

„Nejvíc se staráme o svědomitější turisty, kteří respektují skutečnost, že cestovní ruch nesmí být na úkor životů místních obyvatel,“ uvedl podle mezinárodní mutace CNN, která poukázala i na půlkilometrový stůl na Karlově mostě, jímž se Česko loni velmi sebevědomě loučilo s pandemií, aby ji pro prázdninách přivítalo s úroky.

„Praha nemůže být jen skanzenem pro turisty, musíme zastavit odliv místních obyvatel z centra města,“ hlásá do světa Hřib, jenž by rád využil pandemie koronaviru, která město vylidnila, a začal znovu.

Nejen on pak volá po tom, aby se (nejen) v zahraničí víc podporovaly také jiné čtvrti než ty, co zahrnují centrum města. Ke slovu by se měly víc dostávat také Holešovice, Žižkov nebo Karlín, které nabízejí vhodné alternativy nejen pro turisty, ale i pro rezidenty.

„Holešovice jsou skvělým příkladem místa, která v posledních letech prošla bouřlivým rozvojem a stala se  oficiální uměleckou čtvrtí,“ řekla CNN Marie Kašparová, ředitelka neziskové organizace Za Trojku, která provozuje dvě veřejně financovaná centra komunitní kultury spadající pod pražský Žižkov.

Otázkou je, jestli se bohulibé plány podaří uvést v praxi. Majitelé restaurací a klubů budou po pandemii vyhladovělí, stejně jako pronajímatelé bytů a apartmánů, a budou chtít rychle dohnat, co zameškali. A to poslední, o co jim půjde, je dobro rezidentů a pověst Prahy v zahraničí...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:54 pátek 15. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 55
  • 15
  • 15
  • 8
  • 7
  • 7