Rozjíždí se očkování lidí od 50 let. Čechům otrnulo, cestovky berou útokem

Od 5. května se mohou k očkování v Česku registrovat také osoby starší 50 let, což se týká asi 690 tisíc lidí. S proočkovaností obyvatel stoupá i chuť vyrazit na dovolenou do zahraničí. Cestovní kanceláře hlásí rekordní zájem o zájezdy do oblíbených destinací, které byly loni kvůli koronaviru tabu.

Zájemci o očkování se mohou od 5. května k očkování přihlásit na webových stránkách Centrálního rezervačního systému Ministerstva zdravotnictví. Na úvod registrace je zapotřebí zadat telefonní číslo, na které pak přijde SMS se vstupním šestimístným kódem (PIN1). Po jeho zadání systém vpustí dotyčného do registračního formuláře.

Tam lidé vyplní své osobní údaje včetně čísla pojištěnce, pojišťovny a vyberou si také preferované očkovací místo, kde by se chtěli nechat naočkovat. Povinné je i zadání informací o zdravotním stavu.

Jak se zrychluje tempo očkování a vakcínu má za sebou stále více Čechů, roste i ochota cestovat a v létě si pořádně dopřát a vynahradit si loňskou sezonu, kdy byly možnosti značně omezené.

„Loni spousta lidí vynechala, a tak jsou letos doslova hladoví po tom vyjet na dovolenou,“ řekl Právu Petr Kostka, mluvčí CK Exim Tours.

„Pro naše klienty jsme nastavili nově jiné podmínky. Každý zakoupený zájezd může klient sám do třiceti dnů před odjezdem bez udání důvodu stornovat a dostane zpět celou částku. V hotovosti, ne ve voucherech. Věříme, že si to lidé po roce nejistot, storn a voucherů zaslouží, a je vidět, že jsme si tím získali jejich důvěru,“ dodal.

„Zájem o zájezdy je v tuto chvíli značný. Nejvíce se rozjel poté, co přišli na řadu v očkování další věkové a profesní skupiny. S očkováním si lidé uvě­domili, že jsou do určité míry chráněni,“ sdělila deníku mluvčí Čedoku Eva Němečková.

„Lidé se chtějí odměnit i za minulý rok, takže za dovolenou utrácejí víc, než bylo obvyklé, a vybírají čtyř- a pětihvězdičkové hotely,“ doplnila.

Největší zájem je o Egypt, Turecko, Řecko a jeho ostrovy, ale i o destinace, které fungovaly bez problémů i loni. „Lidé je řekněme objevili a vracejí se tam, jde hlavně o Madeiru nebo Bulharsko,“ informovala mluvčí Čedoku.

„Češi jsou optimisté a zřejmě se přestali bát. I přestože zatím nejsou známa data, kdy se otevře, vidíme v průběhu celého dubna značné oživení. Prodeje cestování vzrostly o více než dvojnásobek proti březnu. Zájem je dokonce vyšší než loni touto dobou, kdy už byl znám plán rozvolňování,“ potvrdil Právu ředitel Slevomatu Ladislav Veselý.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:21 čtvrtek 2. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 10
  • 8
  • 8
  • 6
  • 5