Očkovaný člověk může být infekční, otočil po kritice ministr Blatný

Ministr zdravotnictví Jan Blatný si zadělal na problém, když prohlásil, že očkovaný člověk proti covidu-19 nemůže nákazu přenášet. Podle odborníků jeho slova nelze doložit jednoznačnými daty. Vysvětlení po ministrovi v Poslanecké sněmovně požadoval jeho předchůdce, poslanec Adam Vojtěch. Blatný proto své vyjádření od základů překopal.

„Rád bych uvedl na pravou míru, zda může být očkovaný člověk infikován, aby se podle toho očkovaní mohli řídit a třeba nenavštívili své prarodiče, kteří ještě vakcínu nedostali a mohli by se nakazit,“ řekl Adam Vojtěch směrem k ministru zdravotnictví Janu Blatnému.

Ten v úterý prohlásil, že když se člověk nechá očkovat, nemůže podle něj nemoc dostat, a tedy nakazit někoho jiného. 

„Ukazuje se, že vakcíny, které budeme používat, nemusí chránit proti vylučování viru beze zbytku. Člověk by měl být chráněn proti hospitalizaci, proti úmrtí, proti těžkým a středním formám, nebude ale zřejmě dokonale chráněn proti bezpříznakovým formám,“ nechal se pro CNN Prima News slyšet epidemiolog Roman Prymula.

Blatný proto nakonec raději obrátil. „Vakcína není na světě tak dlouho, abychom mohli přesně říct, jestli bude očkovaný člověk částečně vylučovat virus,“ odpověděl na dotaz exministra Vojtěcha.

„Očkování má dva principy. Zaprvé zajistí, aby očkovaný neonemocněl vůbec, nebo alespoň ne tak, aby mu to vadilo. A druhá věc je, že když se naočkuje velká část populace, zastaví se šíření. Přičemž první nastane ihned a to druhé přibližně v létě,“ doplnil.

„Určitě to neznamená, že by měl člověk po prvním očkování odhodit roušku a jít na večírek s dalšími dvaceti lidmi,“ varoval Blatný.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:35 sobota 8. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 15
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5