Stát podcenil pandemii, respirátory nakupoval i za 777 korun za kus, uvádí NKÚ

Od 1. ledna do 31. srpna 2020 zaplatilo Ministerstvo zdravotnictví za ochranné pomůcky 8,5 miliardy korun, uvádí NKÚ. Ministerstvo podle něj na nedostatek pomůcek reagovalo se zpožděním a přípravu zdravotnického systému na epidemie dlouhodobě podcenilo.

Od roku 2011 Ministerstvo zdravotnictví ani jednou neaktualizovalo Pandemický plán České republiky. Neměnil se ani stav pohotovostních zásob ochranných pomůcek. Na konci roku 2019 v zásobách bylo 10 tisíc respirátorů.

„Fakultní nemocnice měly ve svých zásobách necelých 5,5 tisíce respirátorů FFP3, což jim stačilo jen pro 20 procent odborného personálu, a to na dobu v řádu hodin,“ uvedl ve své zprávě Národní kontrolní úřad.

„Samotné nákupy ochranných pomůcek provázel chaos daný i tím, že na Ministerstvu zdravotnictví a Ministerstvu vnitra existovaly na sobě nezávislé nákupní týmy, které nespolupracovaly. Vše pak vyústilo ve smluvní podmínky nevýhodné pro stát, výrazné rozdíly v cenách srovnatelných ochranných pomůcek, nedostatky v jejich kvalitě a problémy s dopravou ze zahraničí,“ uvedl NKÚ.

Například Ministerstvo vnitra pořizovalo respirátory FFP2 v rozpětí od 47 korun do 319 korun. Ministerstvo zdravotnictví respirátor stejné třídy kupovalo od 41 korun do 776 korun.

„Ministerstvo vnitra bylo na jaře 2020 vedeno jednou jedinou snahou: zajistit co nejrychleji co nejkvalitnější ochranné osobní pomůcky, kterých byl po celém světě enormní nedostatek,“ brání se ministr vnitra Jan Hamáček s tím, že na trhu tou dobou panovala dosti specifická a napjatá situace.

„Nefungovaly standardní mechanismy, docházelo k přeplácení zakázek mezi jednotlivými odběrateli,“ doplnil. Vnitro muselo koupit pomůcky rychle, navíc úkolem Ministerstva vnitra nikdy nebylo zajistit plošný nákup ochranných prostředků, uvedl k výtkám NKÚ.

Ministerstvo se podle něj úkolu ujalo ve chvíli, kdy bylo jasné, že Ministerstvo zdravotnictví to samo nezvládne. O nákupy se na Ministerstvu vnitra staraly dva týmy, které zajišťovaly shánění ochranných pomůcek v Číně.

„Týmy mezi sebou nespolupracovaly, nesdílely informace o cenách nebo potenciálních dodavatelích,“ vytklo ministerstvům NKÚ. Oba resorty prý uzavíraly smlouvy s dodavateli, aniž by si je prověřily. Výsledkem byly podle úřadu pro stát nevýhodné smluvní podmínky.

„Výsledky kontroly ukázaly, že stát podcenil přípravy na krize a na problémy při jejich zvládání. Cílem naší kontroly je poučit se. Doufám proto, že informace, s nimiž NKÚ přichází, budou skutečně využity a napomůžou k tomu, aby nás v budoucnu podobné události nezaskočily, abychom byli připraveni rychle, smysluplně a zároveň hospodárně reagovat,“ citoval iDNES.cz slova prezidenta NKÚ Miloslava Kalu k výsledkům kontroly.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:52 úterý 20. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 24
  • 15
  • 6
  • 3
  • 2
  • 1