Hackeři se ve velkém zaměřují na nemocnice, jsou pro ně atraktivním cílem

O 45 procent vzrostl za poslední dva měsíce počet kyberútoků ve zdravotnictví. Jde o nejvíc postižené odvětví. Smutný rekord v tomto směru drží střední Evropa, kde nárůst činí astronomických 145 procent. V Česku se poslední útok hackerů odehrál před pár dny, úřady jméno nemocnice tají.

I když je to hodně zvrácené a morálně zvláště odsouzeníhodné, nemocnice jsou pro hackery atraktivním cílem. Aktuálně jsou pod drtivým tlakem rostoucího počtu koronavirových případů, v souvislosti s vakcinačními programy si navíc nemohou dovolit výpadky. Je proto pravděpodobnější, že splní požadavky na výkupné.

Největší hrozbu pro zdravotnictví představují právě vyděračské (ransomwarové) útoky, výjimkou nejsou ani DDoS útoky nebo útoky botnetů a snaha o vzdálené spuštění kódu.

„Počet kybernetických útoků na zdravotnický sektor se vymkl kontrole. Nemocnice jsou atraktivní cíle, protože kyberzločinci si od útoků slibují rychlé peníze a předpokládají ochotu zaplatit výkupné. Je to další parazitování na současné situaci, kdy si nemocnice pod náporem pacientů s koronavirem a vzhledem ke spuštění vakcinačních programů nemohou dovolit jakékoli výpadky a přerušení provozu,“ uvedl bezpečnostní expert Check Pointu Pavel Krejčí.

„Považuji ale za opravdový hyenismus, že hackeři v době, kdy zdravotnictví čelí obrovskému náporu, plným kapacitám nemocnic a vyčerpání personálu, cíleně útočí na nemocnice a další zařízení. I v nejhorších vojenských konfliktech se respektuje pravidlo, že na nemocnice a zdravotníky se neútočí,“ doplnil.

Nemocnici v Česku, která se před pár dny stala terčem útoků kyberzločinců, úřady tají.

„Na konci minulého týdne došlo ke kompromitaci jednoho zdravotnického zařízení. Je tam ransomware. Hrozí, že útočníci budou vyžadovat nějaké výkupné za data. Víme, že to postihlo i některé z informačních systémů. Zatím ale není jasná auditní zpráva, takže detaily nemáme k dispozici,“ řekl Radiožurnálu Pavel Řezníček z již zmíněné společnosti Check Point. 

Možná by do budoucna nebylo od věci podobné útoky, zvláště v době pandemie, trestat o poznání přísněji...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:04 pátek 14. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 11
  • 11
  • 8
  • 8
  • 7