První případ v Česku: Plně očkovaný člověk se nakazil jihoafrickou mutací

V Česku se objevil první případ člověka, který byl očkován dvěma dávkami vakcíny a nakazil se jihoafrickou mutací koronaviru. Informaci iDNES.cz potvrdil lékař a bývalý národní koordinátor testování Marián Hajdúch. Jedná se o pacienta v produktivním věku, který je hospitalizován se středně těžkým průběhem nemoci.

„Máme u nás první plně očkovanou osobu infikovanou jihoafrickou variantou koronaviru, zatím má středně těžký průběh. A není to senior,“ uvedl bývalý národní koordinátor testování Marián Hajdúch v úterý v diskuzi na Twitteru.

Informaci posléze potvrdil redakci iDNES.cz. „Ochrana vakcinací nikdy není stoprocentní. Není to žádné překvapení, zbytečně se z komára dělá velbloud. Je to věc, která se dala očekávat. Není to žádná katastrofa, je potřeba to hlídat a mít pod kontrolou,“ vysvětlil.

Hajdúch odmítl komentovat, zda se jednalo o pacienta z rizikové skupiny i v jaké nemocnici byl hospitalizován. „Informaci mám od své kolegyně,“ odpověděl lékař, který působí jako ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní nemocnice Olomouc.

Na infekci jihoafrickou variantou koronaviru u plně očkovaných lidí v minulém týdnu upozornila také studie izraelských vědců. Podle jejich závěrů způsobuje jihoafrická mutace nákazu u očkovaných mnohem častěji než jiné mutace covidu-19.

Kvůli mutacím, které mohou být proti vakcinaci odolnější, se očekává, že lidé budou muset podstupovat očkování v budoucnu opakovaně. 

„Bohužel je důležité, abychom se připravili, že očkovat se budeme pravidelně. To znamená, že Ministerstvo zdravotnictví musí určit očkovací strategii již na rok 2022 a 2023,“ řekl k tomu premiér Andrej Babiš ve svém nedělním projevu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:43 středa 11. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 11
  • 10
  • 2
  • 2
  • 1