Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ve vážném stavu je nejvíce lidí v historii, na Trutnovsku už umírají i mladší lidé

    Navzdory přísným opatřením se situace v Česku nelepší. Laboratoře ve středu odhalily nových 10 813 případů koronaviru, což je o bezmála 1300 více než před týdnem. A zatímco hospitalizovaných od předchozího dne ubylo, lidí ve vážném stavu je nejvíce od počátku pandemie, číslo vzrostlo na 1227. Na JIP a ARO zbývá 148 lůžek pro covidové pacienty. Rizikové skóre PES stouplo na 75 bodů.

    Aktuálně je v Česku nejhorší situace v okrese Tachov, kde evidují 1043 nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Následuje Sokolovsko s 1028 případy. Mírně se zlepšila situace na Trutnovsku a Chebsku, kde počet nových případů na 100 000 obyvatel za poslední týden klesl pod tisícovku.

    V okresech Cheb, Sokolov a Trutnov platí od minulého pátku přísné omezení volného pohybu, o uzavření Tachovska se podle vyjádření ministra zdravotnictví také uvažovalo.

    Problémem je, že covid-19 po prvním týdnu uzavírky kosí na Trutnovsku stále mladší ročníky. Lidé s podezřením na zákeřnou britskou mutaci koronaviru, které dali laboranti přezdívku Brigita, umírají leckdy krátce po hospitalizaci. Královéhradecký kraj pro okres Trutnov opakovaně žádá o další vakcíny.

    Lékaři z dotčených oddělení nemocnic i další odborníci napříč celým Českem apelují na lidi, aby dbali na všechna nařízení a doporučení a nevystavovali sebe ani ostatní zbytečnému riziku.

    Jednou z obětí se koncem ledna podle deníku Právo stal zaměstnanec trutnovské radnice ve středním věku. Úředník, který vedl střídmý až asketický život, zemřel třetí den po prvních příznacích covidu.

    „Účinnost současných opatření na Trutnovsku nelze s určitostí odhadnout. Situace zatím není příliš optimistická,“ uvedla mluvčí královéhradeckého zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný bude ve vládě prosazovat, aby co nejvíce lidí muselo kvůli epidemii koronaviru a šíření britské mutace v zemi nosit respirátory FFP2. „Toto by mělo poměrně zásadní význam,“ řekl při jednání výboru pro zdravotnictví v Poslanecké sněmovně.

    „Dlouhodobě se snažím, aby respirátory byly svým způsobem povinné nebo aby byly maximálně využívány,“ odpověděl na dotaz bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

    Exministr se ho dále ptal na možnou povinnost nošení respirátorů FFP2, eventuálně nošení dvou vrstev chirurgických roušek v rizikových místech, jako jsou obchody a MHD. „Nemělo by právě tohle být ono rychlé řešení v řádu hodin nebo dnů, aby v těch nejrizikovějších prostorech byla ochrana dýchacích cest mnohem efektivnější než dosud?“ ptal se Vojtěch. 

    „Budu se snažit zapůsobit, aby maximum lidí muselo nosit respirátory. Tam, kde to z nějakého důvodu není možné, tak chirurgickou roušku, i třeba dvě přes sebe,“ odpověděl mu podle iDNES.cz Blatný, který to novinářům zopakoval i po jednání výboru. Respirátory FFP2 na obličeji personálu jsou také podmínkou, za které by se případně v pondělí otevřely obchody.

    Přes mrtvoly?

    Jak v budoucnu zvrátit negativním vývoji počtu nakažených koronavirem? „Jediná šance je změnit chování lidí,“ řekl ministr Blatný při jednání výboru. Kdybychom se podle něj domluvili na nošení respirátorů FFP2, vypadala by čísla o počtech nakažených covidem-19 jinak.

    Navzdory smutné bilanci větší část opozice tlačí vládu do rozvolňování, což nelibě nesou okolní země, především Německo. „My máme všechno zavřené a v Česku začne večírek? Trpělivost došla,“ prohlásil saský premiér Michael Kretschmer, který vyjádřil velké obavy z dění v Česku poté, co parlament neprodloužil nouzový stav. Následně Němci obnovili kontrolu hranic s Českou republikou.

    Tvrdá čísla nemocných ve vážném stavu neobměkčila ani dvacítku senátorů, kteří v čele s předsedou Milošem Vystrčilem napadli nedělní vyhlášení nouzového stavu vládou Andreje Babiše po dohodě s hejtmany.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:24 pátek 18. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      13
    • Tvl
      9
    • Sladký
      8
    • Trapas
      7
    • Haha
      6
    • Cože
      6