V Itálii budou školy otevřené i v létě: Neprospělo by to i českým studentům?

Zatímco Česko a ostatní země EU se k takovému nápadu staví zatím odmítavě, Itálie nechá otevřené školy i v létě, pokud to epidemická situace dovolí. Žáci by tak dohnali mezery ve vzdělání a sociální interakci. Italská vláda na to vyčlenila půl miliardy eur, tedy zhruba 13,2 miliardy korun.

Letní výuka nebude povinná pro žáky ani učitele. Důraz má být kladen hlavně na sport a umění, dál má pokračovat výuka klasických předmětů, hlavně jazyků a matematiky. Ve velké míře by se mělo učit ve venkovních prostorách, pokud to situace a počasí dovolí.

„Využijeme letní období k vybudování nového začátku,“ řekl italský ministr školství Patrizio Bianchi.

Prezident národní asociace učitelů Antonello Giannelli doplnil, že program letní výuky přijde vhod hlavně rodinám, které nemají možnost poslat své děti na letní vzdělávací kurzy nebo tábory. Kvůli koronaviru a výpadkům příjmů se ocitlo mnoho rodin v hmotné nouzi a děti tím podle něj nemají trpět.

Studenti v Itálii mají v létě chodit také do kin či divadel. Ministerstvo školství věří, že tím částečně nahradí ztracený rok, kdy se děti učily distančně. Do lavic se většina studentů vrátila až tento týden. Ministerstvo školství na letní výuku vyhradilo přibližně asi 13,2 miliardy korun. Na provoz by každá škola by měla dostat asi 465 tisíc korun, na jihu Itálie ale dostanou o něco víc, protože studenti tam byli pandemií koronaviru ovlivněni nejvíce.

Letní výuka se v minulosti skloňovala i v Česku. Nedošlo na ni loni, kdy ji ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga odmítl. A ani letos to nevypadá, že by se studenti v létě měli učit. I přesto se ozývají hlasy pro její zavedení, respektive zkrácení letních prázdnin o měsíc.

„V první vlně mi dávala smysl rotační výuka aspoň na prvním stupni, tam to určitě výrazně snižuje riziko. Otázkou je, jestli bychom se neměli bavit o tom, že jestli situace bude lepší, letní prázdniny by se třeba zkrátily ze dvou měsíců na měsíc. To je věc, které se politicky všichni bojí, ale možná to je řešení, o kterém bychom se měli bavit,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:07 úterý 31. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 10
  • 6
  • 5
  • 5
  • 4