Chystáte se na dovolenou za hranice? Česko začne testovat covidové pasy!

Mnozí na něj čekají jako na smilování. Zelený covidový pas, kterým má lidem v létě dovolit vydat se na vytouženou dovolenou, začne Česko testovat už za pár týdnů, jako jedna z prvních zemí Evropské unie. Cestovatelům mají doklady začít sloužit už v červnu.

V Bruselu nyní startuje intenzivní fáze vyjednávání, příprav a testování, aby bylo vše, co souvisí s covidovými pasy,  hotovo do konce května.

„Spolupracujeme s Českou republikou jako s ostatními dvaceti šesti státy, abychom si byli jisti, že máme připravené technické podmínky. Aby si všichni občané mohli požádat o certifikát, kde budou uvedena všechna očkování, prodělané nemoci nebo testy,“ řekl eurokomisař pro justici Didier Reynders v rozhovoru pro Českou televizi.

Evropská unie má mít jednotný pas, který bude součástí národních aplikací, tedy v národních jazycích. Některé z členských zemí plánují, že využijí už existující programy, například jejich obdoby e-roušky. Pro ty, kteří nemají k dispozici chytrý telefon, pak dokument bude také možné vytisknout.

I když řečtí, italští nebo španělští hoteliéři a provozovatelé restaurací plesají, stále není jasné, jestli covidový pas bude sloužit i těm, kdo budou chtít vyrazit třeba na koncert. Některé otázky zatím zůstávají. Kupříkladu zda bude tento pas sloužit i pro vstup na koncerty nebo do restaurací.

„Samozřejmě, bude to možné. Ale pouze na národní úrovni. Tedy pokud to budou chtít státy využít i k takovému účelu, budou to muset samy schválit na svém území,“ dodal Reynders. Komise dále požaduje, aby vystavení dokumentu bylo zdarma. Členským státům nabízí milion eur na zavedení celého systému.

Češi už každopádně s letní dovolenou počítají a bez ohledu na covidové pasy nakupují jako diví. Těží z toho například známý dopravce, který loni do Chorvatska poprvé vypravil své žluté vlaky.

„Denně prodáváme stovky dalších jízdenek, což znamená, že některé spoje už jsou zcela vyprodány,“ říká ředitelka vlakové a autobusové dopravy RegioJetu Ivana Sachsová s tím, že první vlak se na cestu vydá 28. května a poslední 27. září.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:23 středa 1. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 13
  • 9
  • 8
  • 8
  • 7