„Žluťákem“ k Jadranu: Bez čeho vás do vlaku nepustí a na co myslet při návratu?

Předpověď počasí pro chorvatskou Rijeku sice pro příštích 14 dní žádnou letní hitparádu nehlásí, bude kolem dvaceti stupňů, polojasno až oblačno s přeháňkami, to ale Čechy nezastaví. První spoj, který tam v pátek 28. května vyrazí, je už téměř vyprodaný. Na co se připravit a bez čeho vás do žlutého vlaku nepustí?

Cestující, kteří do Chorvatska zamíří oblíbeným žlutým vlakem, se musí kromě paštik a dalšího proviantu vybavit negativním antigenním nebo PCR testem, který nebude starší než 48 hodin. Výjimkou jsou děti do sedmi let, ty se testovat nemusejí.

Kromě platného jízdního dokladu vás na palubu dostane i ukončené očkování proti covidu-19 nebo potvrzení o tom, že jste nemoc v uplynulých 180 dnech prodělali.

Nařízení, na něž jsme zvyklí z MHD nebo veřejné dopravy, zůstávají v platnosti i během cesty k Jadranu. „Dle aktuálních opatření je cestující povinen mít po celou dobu cesty nasazen respirátor třídy FFP2,“ informuje dopravce RegioJet.

Jízdenky do Rijeky letos pořídíte od 490 korun, do Splitu si ještě 400 připlatíte. Spořiví Češi tak jistě ocení, že palubní vstupenky oproti loňsku zlevnily.

Cestující na Jadran dost možná zažijí větší dobrodružství ve vlaku než na samotné dovolené.

I návrat do Česka má svá pravidla, na která je třeba myslet a rozhodně je nepodceňovat, zvláště když cestujete hromadnou dopravou. 

Před odjezdem je potřeba mít negativní antigenní test, ne starší než 24 hodin, nebo PCR test, který není starší než 72 hodin. Do pěti dní po příjezdu musíte na PCR test, do jehož výsledku pak musíte být v izolaci. Nutností je také vyplnění formuláře, platí to i pro turisty, kteří už jsou naočkovaní. Dva týdny také musíte nosit respirátor.

Vlaky jezdí vždy v neděli, úterý a pátek, zpátky do Česka se vracejí každou sobotu, pondělí a středu. O několik stovek dražší jsou sdílená lůžková kupé. Z cílových destinací si můžete přikoupit jízdenku na navazující autobusy do dalších oblíbených letovisek u Jaderského moře.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:17 čtvrtek 23. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 12
  • 6
  • 5
  • 1
  • 1
  • 1