Ceny chat a chalup trhají rekordy, Češi je kvůli koroně skupují ve velkém

Pandemie koronaviru (nejen) v Česku od základů překopala cestování a trávení volného času. Kvůli nejistotě a nemožnosti vycestovat do zahraničí tak řada lidí investovala do vlastní chaty nebo chalupy, jejichž ceny vzrostly o desítky procent, zato nabídka povážlivě klesla.

O tom, že jsou Češi národem chatařů a chalupářů, není pochyb. Rekreační obydlí, ať už víkendová, nebo celoroční v době pandemie koronaviru slaví svůj novodobý boom. V době uzavřených hranic a restrikcí jsou velmi vítaným a vyhledávaným způsobem, jak uniknout z ruchu velkoměsta a načerpat síly v přírodě.

„Aktuálně pozorujeme zvýšenou poptávku oproti minulému roku zhruba o 30 procent. Klienti si v době karanténních opatření už loni uvědomili, že potřebují mít svůj soukromý prostor, kde se mohou volně procházet na rozdíl třeba od malého bytu bez balkonu ve městě,“ uvedl pro deník Právo výkonný ředitel společnosti Bidli reality Ondřej Mašín.

Není divu, že nabídka rekreačních objektů značně prořídla a na trhu se jich teď objevuje zhruba jen kolem devíti stovek, ještě během loňského léta to bylo něco kolem dvou tisícovek. Poptávka nabídku vysoce převyšuje a ceny rostou, zvýšily se zhruba o třetinu.

„Na podzim loňského roku nám na inzerát jedné chalupy na Plzeňsku zavolalo téměř 200 zájemců během jediného týdne. Inzerát k rekreačnímu obydlí v Kozlově u České Třebové za 2,3 milionu korun poptávalo 80 lidí. Pryč bylo do týdne, a dokonce o půl milionu dráž. Chalupa v Jivanech v Českém ráji za 2,815 milionu korun se sice prodala zhruba za pět měsíců, ale také s vyšší cenou a ozvalo se téměř 100 lidí,“ uvádí Mašín pár příkladů, které mluví za vše.

Nejistá situace v Evropě navíc v očích českých cestovatelů pohodlné dovolené příliš nenahrává, a tak se jistí nákupem rekreačních objektů, které jsou navíc skvělou investiční možností.

Do cen chat a hlavně chalup se promítla hlavně nebývalá poptávka v loňském roce, kdy lidé hledali místo pro relax i pro home office. „Zatímco chaty a chalupy si lidé pořizují pro vlastní potřebu a často se o ně dělí s více členy rodiny, apartmány až 90 procent kupců plánuje pronajímat,“ informoval Radim Maštalíř z Hypoteční banky.

Do Česka spolu s pandemií koronaviru dorazila i touha po tom, mít takzvaný druhý domov.

Fenomén ‚second homes‘ je v západní Evropě poměrně běžný. Například v Německu vlastní lidé z měst druhé domovy stovky kilometrů daleko, v lokalitách, kam se nevyplatí jezdit na otočku. Běžně tam tráví část roku včetně práce,“ říká šéf portálu Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

„V Česku vidím šanci zejména pro hraniční regiony. Pro Pražany, kteří jsou hybateli trendu, se atraktivní stává například Karlovarsko nebo Podkrušnohoří s velkým množstvím levných objektů, na východě pak mohou mířit například na Vysočinu, kde je cenová hladina domů dlouhodobě příznivá,“ doplnil.

Druhé domovy v Evropě nejsou ničím neobvyklým. Běžné jsou v Německu, Belgii, Rakousku, ve Švédsku či v Nizozemí. Česko sice patří mezi země s největším množstvím osob vlastnících druhou nemovitost, ty ve většině případů nesplňují podmínky pro celoroční bydlení se vším komfortem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 5. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 29
  • 3
  • 3
  • 3
  • 1
  • 1