Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kdo nechalupaří, není Čech: Za chatu už dáte tolik co za garsonku v Praze!

    Zájem o chaty a chalupy v Česku neklesá, spíše naopak, shodují se realitní makléři. | foto: sarkakubistova.cz

    I letos Česká televize reprízuje oblíbený seriál Chalupáři (1975). Ten je letos dost aktuální a trefný. Když v něm Josef Vinklář coby protřelý pražský taxikář sháněl levnou chalupu hodinku jízdy od Prahy, měl co dělat, aby nějakou vůbec našel. I po bezmála půlstoletí je situace v Česku dost obdobná. Chaty a chalupy aktuálně nejsou, a pokud ano, jsou hned pryč.

    Koronavirová pandemie v Česku vyšroubovala zájem o rekreační bydlení do dramatických výšin. Ty už se tak zdaleka netýkají jen bytů. Realitní makléři hlásí, že se chaty a chalupy prodávaly i během pěti dnů a zájemců o jednu nemovitost bylo často 20 i víc. 

    „A to všechno i v případě, že se jednalo o objekty v horším stavu, které by jindy čekaly na kupce dlouhé měsíce,“ říká realitní makléřka Šárka Kubištová.

    Jako hlavní důvody enormního zájmu o rekreační stavení uvádí zhoršenou či žádnou možnost vycestovat do zahraničí, častější home office i větší volnost a fakt, že nemovitosti Češi vnímají jako jednu z nejlepších investic a uložení finančních prostředků.

    „Poptávku zvýšily také touha po úniku od ruchu velkoměsta a v neposlední řadě také levné hypoteční úvěry,“ dodává Kubištová.

    „Kvůli omezené nabídce je zájem o téměř jakoukoli chatu nebo chalupu. Tradičně se nejvíce rekreačních objektů prodává ve Středočeském, Jihočeském a Ústeckém kraji. Velký zájem je ale o Jizerské hory a Krkonoše, pak také o Šumavu,“ potvrdil pro Forbes.cz mluvčí společnosti RE/MAX Tomáš Hejda.

    Mění se i preference kupujících. Ti dříve nad objekty v horším stavu ohrnovali nos, a tak chalupy v původním stavu patřily mezi ležáky, které z nabídky realitních kanceláří mizely jen velmi neochotně.

    „Dříve byl minimální zájem o chalupy před rekonstrukcí nebo polo/samoty. Dnes už tomu tak není. Jak kvůli covidu-19, tak kvůli nedostatku objektů se zvyšuje zájem i o tyto objekty,“ doplnil Hejda.

    Poptávka neutichá ani s uvolněním proticovidových opatření. Lidé stále nemají jistotu, že budou moci cestovat, jak bývali zvyklí, navíc situace ve světě se neustále mění, a tak se vlastní chata nebo chalupa stále jeví jako skvělá investice i místo pro trávení volného času.

    Chalupu před časem prodávala i Veronika Žilková.

    „Extrémní zájem je o chaty v ceně do 2 milionů korun. Není výjimkou, že se ozve i 80 zájemců o prohlídku. U dražších rekreačních nemovitostí je poptávajících o něco méně, stále ale desítky,“ řekl před pár měsíci Seznam Zprávám majitel holdingu M&M Reality Petr Morcinek.

    Ruku v ruce s neukojeným hladem pro nemovitostech k rekreaci rostou i jejich ceny, které často šplhají do astronomických výšin.  

    „V dobré dojezdové vzdálenosti od Prahy už se nedá pořídit chata na vlastním pozemku v ceně do 3 milionů korun. Ještě před rokem to bylo do 1,8 milionu a v létě 2019 do 1,2 milionu. Vesnická stavení se stodolou a nádvořím v jižních Čechách, na Vysočině nebo třeba Táborsku se běžně prodávají za 5 až 6 milionů korun,“ popsal oblastní manažer společnosti M&M Reality Jan Martina pro magazín Forbes.

    I tak dnes vypadají chalupy...

    Na rozdíl od bytů prý ceny víkendových stavení neporostou do nebe a dá se očekávat jejich pokles. 

    „Pokud někde hledat trend realitní bubliny, pak jsou to rekreační nemovitosti. Jejich nákup není úplně racionální, hodnota se zcela otevřeně přeplácí, protože do transakce vstupují emoce. Nicméně jak ceny vystřelí, tak mohou zase klesnout,“ říká k tomu CEO Bezrealitky Hendrik Meyer.

    Trhem s chalupami dosti hýbe i aktuální nárůst cen stavebních materiálů a akutní nedostatek pracovních sil. Obojí může případnou rekonstrukci dost prodražit a protáhnout, řada investorů proto volí raději objekty, do kterých není nutné hned investovat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:38 neděle 28. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      11
    • Sladký
      5
    • Trapas
      4
    • Super
      3
    • Cože
      3
    • Haha
      2