Belgie, Dánsko i Švédsko zčervenaly. Rakousko kvůli deltě zpřísňuje opatření

Mutace delta dál komplikuje cestování. Do Rakouska od 15. srpna nestačí první dávka vakcíny proti koronaviru. Jako důkaz bezinfekčnosti bude vedle provedeného testu či dokladu prodělání nemoci bráno jen dokončené očkování. Přísnějšími pravidly se od 16. srpna musejí řídit turisté, kteří se vrací z Belgie, Dánska a Švédska, Andorry nebo San Marina.

Rakousko také zpřísnilo i některá další opatření proti šíření nákazy koronavirem. Tyrolsko opět zavádí povinnost nosit respirátory například při nakupování a na dalších místech, kde se setkává větší množství lidí.

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který začíná platit od pondělí 16. srpna.

V červené kategorii je nově San Marino, Švédsko, Litva, Belgie, Dánsko a Andorra

Oranžová kategorie se rozrostla o Bulharsko, Slovinsko, Rakousko, Lichtenštejnsko, Norsko a také Madeiru.

Z důvodu možného šíření nových variant viru se důrazně nedoporučuje cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací (černá kategorie), pokud to není bezpodmínečně nutné. 

Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibii, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Tunisko, Zambii a Zimbabwe

Zanzibar zůstává na pomyslném black listu cestovatelského semaforu.

V případě návratu z těchto zemí mají osoby, které mají alespoň 14 dní po plném očkování nebo ty, jež v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19, povinnost vyplnit příjezdový formulář, nemusí však podstupovat testování a samoizolaci. 

Pro ostatní je nutné podstoupit před cestou na území Česka PCR test a následně setrvat 10 dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:11 úterý 14. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 7
  • 4
  • 4
  • 3
  • 3
  • 2