Stopka na semaforu cestovatele? Dovolenou vám mohou zkazit i samy aerolinky

Jako by nestačilo, že dnes tuzemští cestovatelé musí před dovolenou zkontrolovat aktuální požadavky vstupu do země, kam míří, stejně tak i podmínky návratu do Česka. Pořádně zkomplikovat jim cestu může taky letecký dopravce.

Že nemusíte mít coby turisté vyhráno, ani když jste naočkovaní anebo cílová země příslušný test nepožaduje, dokazuje příklad cestovatelů, kteří se společností Ryanair vyrazili do švédského Göteborgu.

Zaměstnanci zmíněné firmy při odbavení žádali testy na covid-19 i po plně očkovaných i po těch, kdo nemoc prodělali. To samé zažili i ti, kdo na křídlech té samé společnosti vyrazili do Stockholmu. Podle informací na sociálních sítích se to mělo dotknout asi 15 osob, upozornil web Novinky.cz.

„Letečtí dopravci nemohou měnit podmínky pro vstup do země, mohou však zpřísnit opatření pro vstup na palubu letadla z důvodu ochrany cestujících během letu a jejich většího bezpečí,“ řekl k tomu mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

„Pokud dopravce zavede pro nástup na palubu přísnější opatření a upozorní na toto cestující během rezervace a online odbavení, nelze ze strany státní autority zasahovat, neboť se jedná o smluvní vztah letecký dopravce a cestující,“ dodal.

Na webových stránkách společnosti Ryanair bylo tehdy  uvedeno, že cestující do Švédska potřebují test ne starší 48 hodin.

U Smartwings se podmínky vstupu na palubu vždy řídí podmínkami cílové země, sdělila mluvčí dopravce Vladimíra Dufková. Výjimkou je Egypt, který u některých destinací umožňuje test až po příletu na letišti, Smartwings ho však žádají už při vstupu na palubu.

Plně očkovaní a lidé s prodělanou nemocí mají výjimku, pokud nejeví příznaky nákazy. Z toho plyne, že i očkovaný člověk například s alergickou rýmou nebo kašlem by měl být připraven na to, že bude muset ukázat test, protože ho po něm mohou chtít.

Test sice lze udělat i na letišti, vyjde ovšem o poznání dráž a ve zmíněném případě letu společnosti Ryanairu lidé ani rychlý antigenní test do odletu nestihli absolvovat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:50 sobota 13. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 16
  • 3
  • 3
  • 2
  • 2
  • 1