Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Létání v roce 2021: Stanou se covidový pas a předplacené služby nutností?

    Bude očkování proti covidu povinnou výbavou cestovatelů? | foto: Facebook

    Turisté z celého světa i zástupci aerolinek s napětím očekávají, jak se bude vyvíjet proočkovanost proti koronaviru. Podstoupit vakcínu proti obávané nemoci by teoreticky mohlo znamenat cestování bez nutnosti testů proti covidu-19. Někteří letečtí dopravci kromě toho vymýšlejí nejrůznější věrnostní akce, kdy by si člověk předplatil služby jako třeba na Netflixu.

    „Je to jenom způsob, jakým se Evropská unie, kam patříme a chceme patřit, snaží pomoci těm, kteří budou cestovat. Určitě je jednodušší vyjet s kartičkou v kapse než si před každým přechodem hranic nechávat provádět vyšetření,“ informoval před časem ministr zdravotnictví Jan Blatný, který si covidový pas umí představit. 

    „Já jako řada z vás si pamatuji dobu, kdy se čekalo na hranicích, tehdy ještě s ostnatými dráty, a přejet hranici bylo něco, co si řada z nás neuměla vůbec představit. Teď je to všechno jinak a tato věc i v současné složité epidemické situaci by měla zjednodušit lidem cestování,“ doplnil ministr.

    I když řada cestovatelů s tímto návrhem ožila a oprášila glóbus s vidinou světlých turistických zítřků, právníci z této možnosti tak odvázaní nejsou a vidí v ní problém.

    „Pokud říkáme, že někdo bude mít volnější možnost cestovat, buďme poctiví a dodejme, že je to jen obrácený výrok toho, že kdo očkování nepodstoupí, nebude moci cestovat. Můžeme se bavit, jestli tato represe je namístě, či ne, ale buďme poctiví a neříkejme, že to represe není. Represe to totiž je,“ řekl pro iDNES.cz právník se specializací na zdravotnictví Ondřej Dostál.

    „Je také otázka, zda se u lidí, kteří již covid-19 prodělali, musí v případě neočkování ukládat sankce. Domnívám se, že potřebujeme řešit úplně jinou věc. Potřebujeme ochránit rizikové pacienty a ostatní nechme na pokoji, když na ně dnes stejně nemáme technickou kapacitu a dostatek vakcín,“ dodal v souvislosti s tím, že dokud nebude dostatek vakcín, není tento problém na pořadu dne.

    Výměna názorů

    I když některé aerolinky nápad s covidovým pasem docela vítají a už to daly vědět zákazníkům, zástupci letišť jsou proti. Celý obor však není zajedno. Mezinárodní rada letišť (ACI) se proti povinnému očkování ohradila, cestovní ruch by to prý „zabilo“. Chce nechat variantu, aby si lidé mohli vybrat mezi vakcínou a testem. 

    „Tak jako letecký průmysl umrtvila karanténa, povinnost očkování by udělala to samé,“ řekl agentuře Reuters šéf ACI Luis Felipe de Oliveira.

    Létání jako Netflix

    Pandemie koronaviru v roce 2020 způsobila v turismu hotovou pohromu. Mezinárodní cestování se v řadě zemí téměř zastavilo, letecké společnosti podaly žádost o ochranu před bankrotem. Tradiční lákadla zela a zejí prázdnotou. 

    Všichni, kdo jsou závislí na příjmech z cestovního ruchu, tak musejí hledat nová řešení a přicházet s novými nápady. Jedním z takových je například cestovní předplatné. Tripadvisor spouští roční předplatitelskou službu s názvem Tripadvisor Plus za zhruba 2300 korun, která nabízí přístup k cestovním nabídkám a dalším výhodám. 

    Některé letecké společnosti začaly experimentovat s předplatným, kdy nabízejí lety za fixní ceny, které by pro ně znamenají stálý zdroj příjmů. „V jihovýchodní Asii už společnosti něco podobného testují,“ říká Hannah Pearson, zakladatelka společnosti Pear Anderson, která v Kuala Lumpuru podniká v oblasti cestovního ruchu. 

    „AirAsia zahájila svůj neomezený průkaz pro domácí lety v Malajsii počátkem tohoto roku a vzhledem k tomu, že jej nyní zavedli v Thajsku, na Filipínách a v Indonésii, lze odvodit, že to byl úspěch,“ doplnila. 

    Jistou formu předplatného mají v plánu nabízet i hotelové řetězce. Ve hře tak jsou flexibilní rezervace a výhody pro zákazníky, aby zůstali a pracovali v jakémkoli ze svých oblíbených hotelů v jimi zvolené zemi nebo destinaci. Jako první s tím přišly hotely v Singapuru, který je známým obchodním, dopravním i turistickým centrem jihovýchodní Asie.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:42 středa 5. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      19
    • Haha
      14
    • Cože
      12
    • Super
      11
    • Tvl
      10
    • Sladký
      8