Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Češi, na tohle si dejte pozor: Levná dovolená bez testu, vakcinační certifikát nefunguje všude...

    Řecko se otevírá turistům. Bez jasných pravidel to ale nepůjde. | foto: Instagram Andrey Verešové

    Po roce, co byli zavření doma, Češi lační po dovolené v zahraničí, kterou si loni radši odepřeli. Při balení kufrů zapomínají na to zásadní. Pravidla pro cestování v rámci Evropské unie se pořád mění a do doby, než vše ulehčí covidové pasy, nezbývá než sledovat aktuální doporučení daných zemí, případně doporučení přepravců. Spoléhat na to, že to na letišti „ukecáte“, protože máte za sebou 1. dávku očkování nebo antigenní test bez správného data, se může dost prodražit.

    Čert aby se v tom vyznal! Evropské země sice jedna po druhé hlásí postupné rozvolňování a zdá se, že se všechno vrací do normálu, podmínky pro vstup do vybraných států se ale stále mění. Co platilo před týdnem, nemusí platit ten následující. A tak zatímco cesta na dovolenou proběhne obvykle bez problémů, ať už s antigenním, nebo PCR testem a příslušným formulářem, který je třeba vyplnit při cestě do Řecka nebo třeba Španělska, návrat může být o dost svízelnější.

    „Sice nám tady tvrdí, že když máte 22 dní po první dávce očkování, můžete se vracet z červených a oranžových zemí bez testu. Na letišti v Malaze si to ale nemysleli,“ podivovala se jedna z českých turistek koncem května. 

    Reagovala tak na slova vicepremiéra Karla Havlíčka. Ten v půlce května po jednání vlády uvedl, že lidé, kteří mají aspoň 22 dní po první dávce očkování proti covidu-19 v Česku, se budou moci bez karantény a nutnosti testu na koronavirus vracet ze zemí se střední a vysokou mírou rizika. Znělo to báječně, v reálu to zase taková pohádka být nemusí. 

    Podle aktuálních podmínek cestovatelského semaforu pro země s vysokým rizikem (spadá tam i pevninské Španělsko) v případě cesty zpět do ČR veřejnou dopravou (letadlem, vlakem, autobusem) musí cestující podstoupit antigenní test (provedený maximálně 24 hodin před začátkem cesty) nebo PCR test (provedený nejvýše 72 hodin před zahájením cesty do ČR) a disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o jeho výsledku. Potvrzení bude vyžadováno dopravci jako podmínka pro přijetí cestujícího k přepravě a cestující jej musí na vyžádání předložit hraniční kontrole v Česku.

    Osoby, kterým byl vybranými zeměmi (včetně Česka) vystaven národní certifikát o provedeném očkování proti covidu-19, vyplní jen příjezdový formulář, informuje Ministerstvo zahraničních věcí. Musí to být nejméně 22 dní a ne více než 3 měsíce od aplikace první dávky očkovací látky v případě dvoudávkové vakcíny, u té jednodávkové nejméně 14 dní a ne více než 9 měsíců.

    Cestující jsou povinni certifikát o provedeném očkování proti onemocnění covid-19 předložit při hraniční nebo pobytové kontrole. Národní certifikát musí být vystaven v anglickém jazyce a jeho vzor musí být zveřejněn na internetových stránkách.

    Pravidla cestování očkovaných Čechů do zahraničí se liší podle jednotlivých států. „Například vstup do Maďarska je možný ihned po první dávce, Německo ale vyžaduje potvrzení o úplném očkování, od kterého uběhlo minimálně 14 dní,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

    Takhle bude vypadat covidový pas.

    I v případě Španělska přichází jistá „zrada“! Vakcinační certifikát není s ohledem na platná pravidla v zemi zatím nijak relevantní. 

    Před odletem do Česka se tak lidé musejí spoléhat na maximálně 24 hodin staré antigenní testy, kde bude jasně vyznačeno datum a hodiny, po které platí. Případně se prokázat PCR testem maximálně 72 hodin starým. Po návratu do ČR do 5 dní podstoupit PCR test, do výsledku v zůstat v karanténě.

    Jednodušší to mají ti, kdo se chystají do Chorvatska, které je mezi Čechy velmi oblíbené. Zelenou mají turisté s ukončeným očkováním, od kterého uplynulo 14 dní od očkování druhou dávkou nebo od očkování první dávkou, pokud se jedná o vakcínu, která se podává v jedné dóze.

    To samé platí i pro cesty do Řecka. Certifikát, jímž se tam cestující prokážou, musí obsahovat jméno a příjmení uvedené v pase, typ použité vakcíny, počet dávek a datum jejich provedení. 

    RegioJet nabízí cestujícím možnost si udělat test při cestě zpět.

    Zkomplikovat návrat do vlasti, třeba i z Řecka, v každém případě může „starý“ antigenní test. Na letišti velmi pravděpodobně nastane problém, když na potvrzení o provedeném testu chybí přesný časový údaj. V případě, že je na něm jen datum, a ne hodina, nemusí kontrola na letišti dotyčného pustit do letadla s tím, že test už pozbyl platnosti. 

    Pozor by si měli dát hlavně ti, kdo na dovolenou zamíří na vlastní pěst, kdy potřebný servis nezajišťuje cestovní kancelář. Levné letenky mohou přijít ve finále dost draho.

    Turisté musí myslet na to, že pořízení příslušného testu, navíc tak, aby byl platný v den odletu, může být na odlehlejších místech trochu problém. To však letištní personál nemusí vůbec nezajímat, člověku tak nezbude než si najít ubytování a náhradní let a vyrazit do Česka později.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:04 úterý 5. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      12
    • Haha
      9
    • Cože
      8
    • Sladký
      8
    • Super
      7
    • Tvl
      7