Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    To je jako povolit bordely a zakázat v nich sex, reagují lidé na zákaz alkoholu

    Fakt, že by se v restauracích a hospodách po aktuálních omezeních a nařízeních ještě přestal na nějaký čas prodávat alkohol, mnozí z Čechů považují za špatný vtip. „To už je můžou zavřít úplně,“ reagují na možné nařízení, které ve svém projevu zmínil premiér Andrej Babiš (ANO). Vezmou tak lidé útokem regály supermarketů a budou hýřit za dveřmi svých bytů a domů?

    „Na rozdíl od první vlny chceme opatření spíš konkrétně zacílit,“ nastínil premiér Andrej Babiš na sklonku uplynulého víkendu. Za hlavní problém označil, že lidé nerespektují opatření a shlukují se venku.

    „Bohužel dostávám informace, nejenže někteří občané nerespektují nařízení, ale že v Praze bary naoko zavřou ve 20 hodin a poté se přesunou do suterénu, kde popíjí do ranních hodin,“ řekl na adresu (ne)dodržování nařízení a opatření v souvislosti s koronavirem.

    Opatření by se přímo dotkla nejspíš restaurací a hospod.

    „Debata je o restauracích, jestli je zavřít, nebo zakázat alkohol, nebo změnit zavírací dobu. To všechno se v tuto chvíli diskutuje a bude diskutovat zítra,“ řekl Babiš v neděli večer v České televizi.

    „Nerespektují ta opatření, stále to podceňují a neuvědomují si, že tento problém dopadne zejména na nemocné lidi, na starší generaci. My si skutečně nemůžeme dovolit nebojovat za každý život,“ nechal se slyšet premiér, který nevyloučil ani přísnější a pro některé už příliš omezující nařízení.

    „Nechat otevřené hospody a zakázat tam prodávat alkohol je něco podobného jako nechat otevřené bordely, ale zakázat tam šu*at,“ poznamenal v reakci na možné nařízení jeden z občanů.

    Opatření z poslední doby lidé chápou, zamýšlejí se ale nad možnými důsledky, zejména v případě, že jdou proti sobě a mohou se ve výsledku minout účinkem. Trestat restaurace za nezodpovědnost lidí, kteří nevědí, kdy mají dost, a přijde jim vtipné porušovat covidová pravidla? Zaznívají hlasy, že je takové nařízení docela nešťastné a problém hříšníků ve výsledku nevyřeší.

    „To je sranda řešení, tenhle kočkopes. Zavřít školy a nechat děti chodit do obchodních center je alibismus. Stejně jako říkat, že nechám otevřené restaurace a současně tlačit na lidi, aby šli z práce domů. To budou ty restaurace jistě úplně plné,“ zamyslel se další.

    Provozovatelé a majitelé restaurací a hospod už nyní mluví o velkých ztrátách, zákaz prodeje alkoholu by pro ně byl v mnohých případech pověstnou poslední kapkou. Spotřebu alkoholu ani rizikové chování by nijak zvlášť nesnížil, popíjení by se jen přesunulo domů. Domácí konzumenty jistě nezastaví ani fakt, že velké pivovary od října zdražily pivo v lahvích a plechovkách.

    „Prazdroj tak pokračuje v podpoře pohostinství, které je jedním z nejhůře zasažených segmentů koronavirovou pandemií. Pivovar už během nuceného zavření restaurací bezplatně vyměňoval prošlé pivo, aktivně podporoval iniciativu Českého svazu pivovarů a sladoven Zachraň hospodu a při znovuotevření hospod podpořil jejich provozovatele zhruba milionem piv pro jejich hosty zdarma,“ uvedl informoval mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.

    Lidé namítají, že zakazovat prodej alkoholu v podnicích, které v osm večer zavírají, je už trochu přes čáru, to už je prý mohou zavřít úplně, protože to ve výsledku vyjde nastejno. Přestože se vláda a hygienici zaštiťují tím, že nechtějí zavírat ekonomiku. 

    „No tak budeme chlastat doma,“ smějí se Češi při představě, že jim vláda odepře pivo v restauracích. O hojně diskutovaném nařízení by měla vláda společně s epidemiology rozhodnout do středy 14. října.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:00 úterý 9. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      33
    • Trapas
      26
    • Super
      19
    • Cože
      15
    • Tvl
      14
    • Sladký
      13