Na lyže jen na skok a bez noclehu? Vlekaři jsou rádi, lyžaři a hoteliéři už méně

I když Asociace horských středisek (AHS) vítá, že by skiareály mohly fungovat i ve čtvrtém stupni systému PES bez možnosti ubytovat se na horách, samotní lyžaři a provozovatelé hotelů, penzionů a chat tak nadšení nejsou.

„Ve chvíli, kdy dojde k omezení ve stupni čtyři, nebude možné se na horách ubytovat, ale pravděpodobně budeme navrhovat model, který bude blízký tomu rakouskému, tzn. můžete si na hory přijet zalyžovat, ale nebude tam možné pobývat v komerčních zařízeních,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný k případnému otevření lyžařských středisek.

„Je snaha, aby se lidé, kteří chtějí lyžování využít, měli možnost na hory dostat ještě před Vánocemi, protože věříme, že většina z nich tam jede opravdu za sportem, nikoliv za večerní zábavou,“ doplnil ministr. 

Lyžaři i provozovatelé zimních areálů jeho slova uvítali, přece jen bylo ve hře i to, že se vleky původně avizovaného 18. prosince neotevřou, a to kvůli zhoršující se epidemické situaci.

„Skiareály jsou tento typ hostů bez problémů schopny obsloužit za dodržení všech bezpečnostních a hygienických pravidel,“ komentoval ministrova slova ředitel AHS Libor Knot, který uvítal aspoň možnost jednodenních výletů za lyžováním.

Jednodenní výlety za zimními sporty i tak vyvolaly bouřlivé reakce. Logicky se nelíbí hoteliérům, provozovatelům chat a apartmánů, ale též mnohým lyžařům.

„Máme s manželem objednaný apartmán jen pro nás dva v apartmánovém domě s kuchyňkou, kde si můžeme sami vařit. Jak to tak vypadá, asi nikam nepojedeme. Chápu zavřít velké hotely s wellness, ale tohle?“ kroutí hlavou jedna z milovnic zimních sportů.

„Plánovali jsme cestu do Jeseníků, ale na otočku na to můžeme rovnou zapomenout,“ přidal se další z lyžařů, který si hory raději odepře úplně.

Nejen rodiny s dětmi namítají, že jednodenní lyžování bez výjimky je dost nedomyšlené. Už jen kvůli kolonám a situaci na silnicích, o nervech na pochodu ve frontách na sjezdovkách i v zácpě nemluvě. Nehledě na to, že vyrazit na otočku na trasu 250 kilometrů tam a po dni na sjezdovce taky zpátky, to už je slušný zápřah nejen pro peněženku.

Není divu, že řada lidí na hory radši vyrazila už v létě, kdy sice člověk nemůže čekat sníh a lyžování, zato si užije jiných radovánek, zvláště když není jisté, že se na sjezdovku vinou koronaviru v závěru roku 2020 vůbec dostane.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:26 středa 14. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 27
  • 19
  • 18
  • 17
  • 15
  • 13