Hory v obležení: Blatný to chce řešit, Hamáček neví jak, Havlíček je pro vleky

I když počasí nebylo zrovna čítankové a na mnoha místech to vypadalo, že vodník Kebule navařil pořádný kýbl mlhy, mnohé Čechy to od návštěvy hor během víkendu neodradilo, naopak. Ministr zdravotnictví Jan Blatný z toho příliš nadšený není a chce situaci řešit. Šéf resortu průmyslu a obchodu Karel Havlíček navrhuje vydat se rakouskou cestou, pokud se stabilizuje epidemická situace. Přísná opatření by nezmizela, ale vleky by se rozjely.

„V sobotu večer jsem se setkal hlavními zástupci horských středisek a vleků. Řešili jsme to opravdu detailně. Je to jiné než před týdnem, nyní šlo hlavně o přeplněná parkoviště. Lidé vyrážejí hodně na běžky, za turistikou, v některých areálech to zvládají, někde už to bylo přes kapacitu a musela pomáhat policie,“ vyjádřil se pro iDNES.cz ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček, když komentoval sobotní návštěvnost hor a místní kolaps dopravy.

Chce proto navrhnout jít cestou, kterou zvolila rakouská horská střediska.

„Tedy opravdu přísná opatření, ale nechat vleky fungovat a mít to řízené. Pokud tomu neodpovídá epidemická situace, což musíme respektovat, pak se musí zapojit provozovatel, obec, policie,“ doplnil ministr.

V neděli pak v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi uvedl, že bojoval za to, aby se i v Česku použil rakouský model.

„Ale nejsem šílenec, když je v Německu všechno zavřené, v Itálii, na Slovensku... A když ministr zdravotnictví ukáže fakta, musíme respektovat i toto. Přál bych si, aby v nejbližším možném termínu bylo vleky možné pustit a jsem toho názoru, že je lepší, aby to bylo systémově řízené. Doufám, že to půjde, jak klesnou čísla, věřím, že 22. ledna by se mohlo otevřít,“ dodal Havlíček.

Proti spouštění vleků se už dříve vyjádřil ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Skiareály nejsou místem, kde dochází k omezování sociálního kontaktu,“ řekl po čtvrtečním jednání vlády.

Kvůli horám, které během víkendu praskaly ve švech opatřením navzdory, chce promluvit na Ústředním krizovém štábu. „Budu o tom mluvit s ministrem vnitra Janem Hamáčkem a Ústředním krizovým štábem,“ napsal iDNES.cz ministr zdravotnictví Jan Blatný na dotaz, zda bude vláda nějak reagovat na situaci na horách či apelovat na veřejnost.

„Skiareály jsou uzavřené, pohyb na čerstvém vzduchu zakázán není, nevím, jak bychom měli opatření ještě upravit. Pokud však lidé nosí roušky a dodržují rozestupy, když nejsou v rodinném kruhu,“ krčí rameny vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček, který se k otevření vleků staví spíše skepticky a odkazuje na kolegu Blatného.

„Ministerstvo řeklo, že otevření skiareálů je epidemicky rizikové,“ uzavřel ministr vnitra s tím, že například v jedné kabince by spolu v blízkosti jelo víc lidí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:22 úterý 11. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 14
  • 13
  • 13
  • 13
  • 12