Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ať Moravě pomohou jiní, já řeším migranty, šokoval Okamura své voliče

    Jak reaguje na dění na jižní Moravě opozice? | foto: Koláž Expres.cz

    Všichni, kdo se chystají na podzim k volbám, by měli zbystřit. Na ničivý živel, který na jihu Moravy zabíjel, zraňoval a ničil, reagují šéfové opozičních stran a koalic a dávají tak voličům na srozuměnou, jak to s nimi do budoucna myslí. Zatímco pro sympatizanty Pirátů, STAN i stran v trojkoalici Spolu je to jasný signál, fanoušci SPD budou mít hodně těžké rozhodování. Jejich guru je bez mrknutí oka hodil přes palubu a raději dál omílá migranty a EU. Štědrou částku poslalo i hnutí ANO.

    Výbor hnutí ANO dnes jednomyslně schválil darování 5 milionů korun. „Bylo schváleno poskytnutí daru 5 milionu korun obětem včerejší katastrofy. To je to nejmenší, jak můžeme těm lidem pomoci,“ říká hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter.

    Už dříve Jan Richter v dopise vyzval celou členskou základnu, aby každý člen zvážil, jak může individuálně pomoci. „Smyslem našeho hnutí vždy bylo být tady pro lidi a pomáhat jim. Tou nejmenší pomocí, kterou každý z nás nyní může udělat, je darování finančního příspěvku na pomoc lidem zasaženým katastrofou. Byť sebemenší příspěvek může ve spojení s dalšími znamenat pro někoho velkou pomoc,“ stojí v dopise adresovaném všem členům hnutí ANO.

    Do pomoci se zapojila i ODS. „Je to smutný den pro jižní Moravu a celou zemi. Přerušuji volební kampaň Spolu na jižní Moravě. V těchto těžkých hodinách jsou důležité jiné věci. Kontaktoval jsem pana hejtmana Grolicha s nabídkou pomoci. Věřím, že vládní pomoc bude rychlá, dostatečná a adresná,“ nechal se v souvislosti s tornádem a škodami, co napáchalo, slyšet předseda ODS Petr Fiala.

    „Pan hejtman Grolich a celé vedení Jihomoravského kraje, stejně jako vláda, mají mou plnou podporu při řešení následků této katastrofy. Velmi děkuji všem hasičům, zdravotníkům, policistům, vojákům a všem dobrovolníkům za jejich velmi profesionální pomoc,“ doplnil.

    „ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dnes odešlou částku 1,5 milionu korun na bezprostřední pomoc nejvíce postiženým. Budeme dělat vše pro to, abychom rychle a účinně pomohli lidem ze zasažených obcí vyrovnat se s následky této přírodní katastrofy,“ dodal za koalici Spolu Petr Fiala.

    Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se spolu se svým synem krátce po řádění živlů vydal na místo a pomáhá tam s těžkou technikou.

    „V roce 1997 jsme si prošli ničivými povodněmi a umím si představit, jak jsou podobné situace náročné. Proto mi přijde přirozené v této chvíli spojit síly a pomáhat. Je potřeba se zastavit a svou pomoc směřovat tam, kde je potřeba. Prosím všechny, aby alespoň malou částkou přispěli a obrovsky tím pomohli svým spoluobčanům,“ nechal se slyšet šéf lidovců.

    Koalice Spolu v čele s Petrem Fialou pozastavila kampaň a poslala na Moravu 1,5 milionu korun.

    Každá koruna dobrá!

    „Vyjadřuji soucit všem, které tato přírodní katastrofa zasáhla. Čtyři lidské životy, které byly ztraceny, již nic nenahradí. Náš velký dík patří složkám záchranného systému, které pomáhají likvidovat škody, zachraňují lidské životy a pomáhají lidem vypořádat se s obrovskou zátěží, která na ně padla,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš, který jedním dechem dodal, že koaliční parťák Vít Rakušan pomáhá společně se starosty na místě koordinovat pomoc postiženým. 

    „Pozastavili jsme předvolební kampaň a síly namířili k postiženým regionům. Profesionálové na místě informují, aby tam nejezdily davy dobrovolníků, chybí spíše finanční pomoc na obnovu domovů, které skončily v troskách, a nejenom na ně,“ prozradil Bartoš, který se v souvislosti s pohromou na jižní Moravě obrací na všechny členy.

    „Oslovujeme naše členy, dobrovolníky ale i zastupitele, Piráty ve vedení měst a krajů, ale i poslanecký klub a další. Získané prostředky poté pošleme vybrané nadaci, která pomáhá bouří zasaženým obcím. Teď musíme postupovat společně,“ zdůraznil ve svém projevu předseda Pirátů, který velmi dobře ví, že teď není doba na předvolební bojůvky, naopak nastala chvíle se semknout a táhnout za jeden provaz. 

    Okamura ztrácí body

    Opoziční strany se v souvislosti s ničivým živlem semkly, vybízejí k jednotě a upírají zraky k dění v postižených oblastech, kterým je třeba rychle pomoci, a to bez ohledu na to, kdo vládne. V té souvislosti dokonce důvěřují vládě, že udělá všechno, co je v jejích silách. To nedovedla ani pandemie koronaviru.

    Zato šéf SPD Tomio Okamura si stále jede svou. Bez ohledu na to, co se na Moravě ve čtvrtek 24. června stalo, dál řeší hlavně migranty a domnělé zlořády v Evropské unii. 

    „Upřímnou soustrast rodinám a teď je nutné, aby stát rychle jednal a lidem pomohl,“ napsal na Facebook předseda SPD, který se po „povinném“ vyjádření k živelní pohromě vrátil zpátky na svůj píseček, kde staví bábovičky z nenávisti k EU a neustálého omílání migrace.

    SPD jede dál v zajetých „antiEUnijních“ kolejích...

    Politické body mu to „překvapivě“ nepřináší, spíše o ně úspěšně přichází. Lidé mu vytýkají, že by se měl starat spíše o to, co se děje na Hodonínsku a Břeclavsku, a rozhodně tím nemyslí pašování migrantů v kamionech. 

    „Tady je vidět, jak ti na občanech záleží, ty vole jeden,“ vzkázal mu jeden z naštvaných diskutujících.

    „Vypadá to, že migranti jsou důležitější téma, jak pomoci lidem na Hodonínsku! NAŠIM!“ zdůraznila rozhořčená dáma.

    Tomio se „odkopal“

    Pobídky, aby Okamura, který dostavuje luxusní vilu v Praze 6, přispěl, ať už finančně, nebo rukou k dílu, šéf SPD přešel bez mrknutí oka. Dost možná má teď plnou hlavu toho, jak ničivé tornádo naroubovat na Evropskou unii a přijít s teorií, zaručeně „pravou“, že vzdušný vír by se Česku vyhnul, kdyby nebylo členem EU.

    „Myslel jsem si, že hnutí SPD vyčlenilo nějakou zajímavou částku na pomoc jižní Moravě, a ono nic,“ pousmál se muž, který tuto stranu volit rozhodně nebude.

    Říká se, že až v krizových situacích se ukáže pravý charakter člověka. Pokud by to v případě Tomia Okamury platilo, není to příliš dobrá vizitka. Teď jde jen o to, aby si to uvědomili i jeho voliči...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:15 sobota 23. října 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      63
    • Super
      16
    • Haha
      15
    • Tvl
      6
    • Cože
      5
    • Sladký
      4