Ceny elektřiny letí strmě vzhůru v celé Evropě: Dosáhnete na šeky od státu?

Ceny energií letí strmě vzhůru a evropské státy už teď přemýšlejí, jak odvrátit hrozící ekonomickou katastrofu, kterou drahá elektřina představuje. I česká vláda dává dohromady plán, jak lidem s nízkými příjmy i podnikům ulevit. Státní kasu by taková opatření stála miliardy korun.

„Cílíme na skupinu, která je nejpostiženější, to znamená spíše tu nízkopříjmovou. Model je založený na emisi energetických voucherů, které by dostávaly rodiny s nižšími příjmy,“ popsal pro Seznam Zprávy ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Šek by prý nebyl jen symbolickým příspěvkem, měl by pokrýt velkou část zvýšených ná­kladů.

Prudce rostoucí ceny energií ve výsledku pocítí jak domácnosti, tak podniky. Vláda proto plánuje zmírnit dopady zdražení elektřiny a plynu nejzranitelnějším domácnostem prostřednictvím dotací.

Vyšší účty za energie hrozí firmám a domácnostem napříč celou Evropou. Některé státy už přijímají opatření, která by až trojnásobně vyšší ceny energií kompenzovala spotřebitelům. 

Například Francie minulý týden oznámila, že rozdá na pomoc chudým domácnostem asi 14,7 miliardy Kč nad rámec pomoci, kterou jim na účty za energie poskytuje dlouhodobě. Podpůrná opatření připravily i vlády v Řecku a ve Španělsku.

„Vyhodnocujeme různé modely, které jsou v Evropě, jsem v kontaktu se svými protějšky ve Francii, Řecku, Španělsku a ostatních zemích. Není ale nezbytně nutné spouštět to zítra nebo příští týden,“ potvrdil Právu Havlíček.

Britská vláda oznámila, že zvažuje, že dodavatelům energií nabídne státem garantované půjčky. Reaguje tak na prudký růst cen zemního plynu, který ohrožuje hlavně menší dodavatelské firmy.

Energetické dění v Evropě začíná připomínat jeden velký Kocourkov. 

Roman Vojtek za volantem elektrovozu

Ceny energií letí vzhůru, zatímco vlády spekulují, jak peníze zase vrátit lidem. Na růstu se sice podepisuje hned několik faktorů, ve většině případů se více či méně týkají hojně diskutovaného Green Dealu a obnovitelných zdrojů. 

Polsko se „šprajclo“ s dolem Turów, kde hodlá těžit stůj co stůj, a vyhrožuje odchodem z V4, přitom je víc než jasné, že obnovitelné na tomto způsobu těžby není vůbec nic. Do toho příslib konce spalovacích motorů, hledání místa pro továrnu na baterie a otazníky kolem těžby lithia a manganu.

Zelený úděl pro Evropu začíná být opravdu za trest...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 pátek 21. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 28
  • 18
  • 13
  • 10
  • 8
  • 6