Svetr navíc a vydržet: Pekarová a Vystrčil tasí svou verzi hry Vyděržaj, pioněr!

Tahle neschopná vláda na nás kašle a lidé vůbec nevědí, co bude, shrnul kroky vlády Petra Fialy (ODS) expremiér Andrej Babiš (ANO). Šéf kabinetu pořád dokola slibuje, že Čechům v době drahých energií uleví, lidé se ale pořád nedozvěděli, jak to chce vlastně udělat. Svá slova neustále mění a chvílemi to vypadá, že se v tarifech zvýhodnění a ve vyúčtováních nevyzná ani on sám. Nepomáhají tomu ani další politici v čele s Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a Milošem Vystrčilem (ODS), kteří Čechům poradili zkrátka vydržet a platit, popřípadě si vzít další svetr.

„Představa pomoci vlády lidem? Krb, dřevo a svetr podle paní Pekarové. Takhle chce vláda pomoci lidem? Řítí se na nás absolutní katastrofa,“ nechal se ve svém tradičním projevu slyšet Andrej Babiš. Tomu stávající kabinet dál nabíhá na smeč a chrlí témata k diskuzi jako na běžícím páse.

„Když jsem byla jako studentka ve Velké Británii, pamatuji si, že teploty ve veřejných prostorách byly v zimě mnohem nižší. Bylo to standardní a lidé si nestěžovali,“ nechala se slyšet předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v Partii Terezie Tománkové s tím, že si lidé mají vzít další svetr.

„Vím, že to zní mnohým jako ne zrovna příjemný plán, ale rozhodně je lepší než energie v zimě nemít,“ přemítala šéfka Sněmovny, která za to dostala pořádný kartáč, a to i od koaličních partnerů.

Nedá se říct, že by se předseda Senátu Miloš Vystrčil v tomto ohledu poučil, protože nedlouho poté pronesl něco podobného.

„Vyšší zálohy musí teď lidé nějakou dobu zvládnout sami. Samozřejmě jsou tady ale jiné možnosti, jako příspěvek na bydlení, je tady také pětitisícová pomoc. Není to tak, že by byli lidé úplně bez příspěvků a bez pomoci,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz. Poté, co se na něj snesla vlna kritiky, svá slova zmírnil, zatímco Pekarová za svým vyjádřením hrdě stojí a už v šatně komínkuje svetry.

Markéta Pekarová Adamová

„Jednotlivé parametry tarifů bude vláda nastavovat do konce srpna tak, aby skutečně na topnou sezonu úsporný tarif platil pro všechny,“ ubezpečil premiér Petr Fiala. On sám ale během energetické krize už několikrát lidi zmátl nebo mystifikoval a svá tvrzení pak musel brát zpět nebo je uvádět na pravou míru.

Ve finále to, co současné politické špičky vyčítaly těm předchozím, nejčastěji kvůli covidu-19 a řešení pandemie, se teď vrátilo v bledě modrém.

To bude i barva většiny Čechů v topné sezoně, pokud se Fialův kabinet urychleně nepochlubí srozumitelným, jednoduchým a hlavně rychlým řešením. Protože aktuálně v Česku spadly teploty pod 20 stupňů Celsia a lidé už vytáhli svetry. Co budou dělat v zimě?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:26 úterý 20. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

  • 79
  • 20
  • 14
  • 12
  • 6
  • 6