Zapomeňte na malý stan, kde na nohy táhne: Užijte si v duchu glampingu

Když se řekne kempování, většina lidí si vybaví stan, ešus, spacák a jistou dávku romantiky, nostalgie i nepohodlí. Což o to, na plátěném obydlí není nic špatného, splynutí s přírodou si ale můžete i užít i o poznání komfortněji a se vší parádou. Glamping, který spojuje luxus a kempování, se rozmohl i v českých luzích a hájích a rozhodně je z čeho vybírat.

Glamping neboli glamorous camping je skvělý způsob, jak si užít luxus a všechny moderní výdobytky a přitom zůstat ve velmi těsném spojení s panenskou přírodou. Že to dost dobře nejde? Chyba lávky!

Ve světě se tento fenomén objevil už před deseti lety, a tak není problém najít perfektně vybavené stany či chatky například v Chorvatsku, Rakousku nebo v exotické Malajsii. To je v době pandemie koronaviru a stále se měnících pravidel pro cestování často problém. 

Je skvělé, že se „vytuněné“ kempování dostalo i do Česka, kde je rozhodně z čeho vybírat, a tak si ho můžete užít i v době nejistého cestování do zahraničí.

Dovolenou nebo třeba jen prodloužený víkend si tak můžete užít v korunách stromů, v domku nad tůní, hausbótu v centru metropole. Ano, i to má své kouzlo, zejména pak pro ty mimopražské. 

Nabírat síly můžete třeba v Brdech či na dosah od zoo ve stanu, který se v ničem neliší od těch, které najdete na safari třeba v Keni nebo Tanzanii. Nesporné kouzlo ale mají i maringotky nebo bývalé včelíny.

Vzpomínky na Afriku

V roce 2016 představila zoo ve Dvoře Králové novinku, a to sedm luxusních stanů umístěných v „korunách stromů“ přímo nad velkým výběhem afrických zvířat. Stan je vybaven 4 lůžky, sociálním zařízením, lednicí i grilem. V ceně pak mají návštěvníci nejen ubytování, ale i neomezený vstup do zoo i mimo otevírací dobu. 

Milovníci zvířat ocení i areál Africa house nedaleko zlínské zoo.

Jako v buši si budete připadat v areálu Africa house ve Štípě spadající pod Zlín, tři kilometry od Zoo Lešná.

V korunách stromů

V rozeklané horské přírodě na jižním úbočí Ještědu na Liberecku stojí treehouse, který vám nabídne výhled do krajiny, jak ho jinde v Čechách neuvidíte. Podobné ubytování najdete i v Ralsku nebo České Kanadě

Snad jen osoby se sníženou pohyblivostí nebudou mít z takové dovolené radost, jinak ji lze doporučit každému, ať už milovníkům romantiky, nebo rodinám s dětmi.

Areál Tři Duby Chotýšany uspokojí všechny milovníky přírody.

Na vodě

Desítka obytných hausbótů s kapacitou 40 lůžek kotví na vodní hladině v úžasné scenérii Jizerských hor. Golfový resort Ypsilon v Mníšku u Liberce potěší nejen milovníky golfu, na své si přijdou i ti, kdo touží po klidu v lůně přírody se vším komfortem, na který jsou zvyklí. 

Glampingové areály u vody najdete i v jižních Čechách, za zmínku stojí třeba Vodní domky Čejkovice nebo chatky Dobčické rybníčky.

Trochu jinak si vodu a s ní spojenou letní pohodu můžete užít na hausbótu v Praze. Ten ocení zase milovníci nočního života i poznávání historických krás hlavního města.

Vodní domky Čejkovice najdete v jižních Čechách. Užít si tu můžete v létě i v zimě.

Jako Vinnetou

Každému, kdo miluje mayovky, Vinnetoua, Ribannu a Old Shatterhanda, se určitě někdy zachtělo přespat alespoň jednu noc v týpí. Základ tohoto obydlí tvoří velká plachta, kterou indiáni sešívali z bizoních kůží, později pak z látek kupovaných u bělochů. 

Toužíte-li i vy po spojení přírody, relaxace, odpočinku a netradičního ubytování, server Cestolino.cz doporučuje malebné Posázaví a osadu Pyskočely. Kromě nich tam najdete i moderní dřevěné chaty uprostřed lesa, kde budete jen vy a široko daleko nikdo jiný.

Glamping Pyskočely nabízí romantiku se vším všudy.

Hurá do Brd

Odpočinek uprostřed přírody, relax v sauně nebo venkovních lázních pak najdete v luxusním glampingovém stanu v oblasti Brd u Rožmitálu pod Třemšínem nedaleko Příbrami. Stan disponuje prostornou místností s manželskou postelí, vybavenou kuchyňkou i koupelnou se sprchovým koutem. Vytápěný je kamny na dřevo, bivakovat tu můžete dokonce i v zimě. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:36 neděle 20. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 26
  • 25
  • 23
  • 22
  • 21