Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    V Česku pár dní prší a hned jsou povodně: Kdo a co za to může?

    Česko se potýká s rozmary počasí. Po dlouhotrvajícím suchu přišlo pár dní deště a je zle. Půda vodu nepobírá a toky se rychle rozvodňují. | foto: Koláž Expres.cz

    Celý duben jsme poslouchali nářky o tom, že jestli nezaprší, mohou to zemědělci rovnou zabalit, protože se neurodí ani zrnko. Pár dní nato začalo pršet a ochladilo se. Studený máj, ve stodole ráj, řekli by naši předkové. Těžko říct, jestli se sklady a sila naplní, zatím se plní a rozvodňují hlavně vodní toky, protože půda ztratila absorpční schopnost.

    Značné množství vody, které napršelo v krátkém časovém období, může za to, že se vodní toky rozvodnily. „Do Česka dorazila srážková epizoda, může za to tlaková níže nad Polskem. A ta k nám dostává vlhký vzduch od severozápadu až severu,“ uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Jan Doležal.

    Jindy by pár dní vydatných dešťových srážek možná nevadilo, aktuálně ale půda není zrovna v dobré kondici, a tak její schopnost a „ochota“ pojmout vláhu není příliš vysoká, naopak. Je to, jako byste kýbl vody prolili hromadou písku, nezůstane vám skoro nic.

    Odborníci na stav a složení půdy mají jasno, i když pouze jednoho viníka určit nelze. Faktorů, které se negativně podepsaly na její kondici, je víc.

    Jedním z klíčových je fakt, že současné zemědělství kašle na střídání plodin, které bývalo po staletí zvykem a rozhodně mělo smysl. Rok co rok tak sedláci sázejí to samé, protože to nejvíc vynáší. Že se tím půda znehodnotí, je nijak netrápí, protože často mají pole pouze v pronájmu. Jen jim tak celkem fuk, v jaké kondici půda bude a kolik chemie do ní s vidinou rychlého zisku „nafedrují“.

    Častým důvodem je i těžká technika, která půdu „zabetonuje“ a udusá a tím ji připraví o schopnost vázat vodu. „Ty důvody jsou široké. Faktorů je více a samozřejmě některé ovlivňuje člověk,“ sdělil TV Nova pedolog Jan Vopravil.

    Významně vše ovlivňuje také počasí, respektive jeho výkyvy, mírné zimy, nedostatek sněhu a srážek a vysoké teploty, které bývají zvykem spíše ve Středomoří. Situaci nepomáhá ani stavební boom, kdy se z polí, luk a strání či remízků stávají stavební parcely nebo místa pro obří sklady a montážní závody a s nimi související parkoviště a příslušenství.

    Ani zvyk sekat trávníky ve městech na výšku anglického pažitu svízelné situaci neprospívá a podporuje spíše vysychání a náchylnosti k záplavám.

    Odborníci na půdu poukazují také na fakt, že se v Česku stále snižují počty chovaného dobytka, čímž se do půdy vrací stále méně organické hmoty, která funguje jako houba a skvěle zadržuje vodu a zabraňuje tím bleskovým povodním.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:53 neděle 22. září 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      23
    • Cože
      13
    • Tvl
      12
    • Sladký
      9
    • Trapas
      8
    • Haha
      7
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...