Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jedete do Prahy na demošku a nechcete jen stát na Václaváku? Užijte si tipy na „kultůru“

    Demonstrace na Václaváku | foto: ČTK

    Doby, kdy se Češi těšili na státní svátky proto, že bylo volno a nikam nemuseli, jsou, zdá se minulostí. Akcelerující energokrize, masivní zdražování a nejistota z toho, ale hlavně plamenná hesla proruských aktivistů, dezinformátorů a obchodníků se strachem ženou desetitisíce lidí ze všech koutů republiky na Václavské náměstí. Co den pracovního klidu, to den protestujícího neklidu. Je jen otázkou času, kdy se skandující lidé pod koněm začnou nudit a hesla, která s nadšením provolávali, jim začnou lézt krkem. Naštěstí je dost způsobů, jak si dlouhou chvíli zpestřit a zaplašit hořkou příchuť z toho, že člověk sedl na lep populistům.

    „Fešn vík“

    Tím, že člověk bude mrznout na Václaváku, kam ho z Bohumína zdarma přesune nasmlouvaný vyhřátý autobus, energetickou krizi určitě nevyřeší. Ani když s ním pojede Pepa, Franta, urve se i Máňa, během cesty si na kuráž vezmou placatku tvrdého a nějaká piva.

    Protivládní demonstrace na Václaváku

    Mnohem lepší cestou je podpořit tuzemskou ekonomiku. A nejen tím, že „správný Čech“ bez piva a cigaret nedá ani ránu. Třeba tím, že vyrazí do některého ze svatostánků konzumu a spotřeby, kterých je na zmíněném náměstí více než dost.

    Nebudeme si nic nalhávat, demonstrace z uplynulých měsíců, to nebyl žádný fashion week, nýbrž názorná ukázka toho, jak jaký mají našinci (ne)vkus a hezké, padnoucí a postavě lichotící oblečení stále vnímají jako zženštilý a odpudivě snobský přežitek, který je třeba vymýtit podobně jako třeba záškrt a tuberkulózu.

    Milí demonstrující, seberte konečně odvahu, vypravte se do obchodu s oblečením nebo obuví a investujte do nových svršků. Nemusí to být jenom svetr, jak radí Markéta Pekarová Adamová, kterou tak rádi oslavujete na svých transparentech a provoláváte jí slávu. Mají i bundy, vesty a další teplé oblečení.

    Demonstranti a jejich vzkaz pro šéfku Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou

    Poměr cena/výkon

    Pokud v den státního svátku stojíte pod koněm a žehráte na poměry podle toho, jak předáci na pódiu pískají, obvykle to značí, že se v penězích jako strýček Skrblík nerácháte. To neznamená, že jsou vám obchodní domy na „předraženém“ Václaváku zapovězeny, naopak.

    Najdou se i cenově přijatelnější, například polský Reserved, pro mladší ročníky německý New Yorker nebo italská Terranova. Pravda, velikosti oblečení jsou obvykle menší, než jste zvyklí z obchodních řetězců, na druhou stranu svršky nestojí tolik jako v Bushmanovi, Hudysportu a dalších svatostáncích milovníků outdooru a kostkovaných kaťat.

    Ruský obchoďák bohužel na Václavském náměstí aktuálně není, navíc by stejně úpěl pod náporem západních sankcí, a tak sounáležitost s Putinem můžete dát najevo třeba nákupem bábušek v některém z obchodů se suvenýry. Jsou na každém kroku.

    Ti, kdo se chtějí rozšoupnout a ukázat Pražákům i sousedům, že na to mají, vyrazí do obchodu Van Graaf, to je jasná věc. Ruští turisté tam také chodí a jak rádi.

    V Hřibových stopách

    Pokud odmítáte pustit chlup, protože ta parádní flíska ještě drží, džínům ani po letech nic není a boty fasujete v práci, vyčistěte si hlavu příjemnou procházkou, kterou doporučuje pražský primátor.

    Užít si můžete u zurčících vodotrysků ve spodní části Václaváku. Škoda že není léto, mohli jste se tu svlažit a umýt po vzoru některých spoluobčanů, kteří tak účinně šetří za vodu, a ještě si užijí kupu legrace se svými kumpány.

    Zdeněk Hřib se na Václaváku nedávno lísal k lípě, teď se prochází fontánou.

    Pokud máte čas, připijte si na jejich počest levným krabicovým vínem a pivem v petce. Pak už je to jen vratký krůček k tomu jít objímat zeleň, kterou Zdeněk Hřib nechal vysadit. Jen dejte pozor, aby se listnáče pod vahou vaší osobnosti nezlomily vejpůl, přece jen jsou to spíše stromky než statné stromy. Pár let potrvá, než jim narostou potřebné letorosty a vrhat budou stín, který primátor pořád slibuje.

    Nejakčnější demonstranti by mohli dojít až na Smetanovo nábřeží, které je výkladní skříní toho, co se Hřibovi za čtyři roky ve funkci (ne)povedlo. Oslavte to s ním jízdou na sdílené koloběžce nebo kole, ideálně ve více lidech. Klidně jeďte i po silnici, vždyť je státní svátek, navíc vy do Prahy tak často nejezdíte a motoristé beztak nemají ve městě co dělat, protože měli auto nechat nejlépe už v Kladně nebo Kolíně.

    Mastné a s přízvukem

    Pokud vás přepadne hlad a nafasované řízky už jste snědli nebo zapomněli doma, nabízí se několik možností. Na Václavském náměstí přijdou vhod mastné (a to ve všech ohledech) klobásy, které vám prodají dámy, jimž byste nemuseli rozumět. Pokud ale přijedete demonstrovat do Prahy, myslíte to vážně s odpojením od EU a připojením k Rusku, jazyk prodavaček ze stánků s klobásami byste si osvojit měli, minimálně jeho základy, a to co nejdříve.

    Cestu zpátky k domovu můžete využít třeba právě k výuce ruského jazyka. Vaši budoucí přátelé z Ruské federace se česky učit rozhodně nebudou, naopak budou očekávat, že když je vzýváte pod koněm, jejich milovanou řeč už dávno ovládáte a vůbec se pro ně rozdáte!

    Takže hybaj, ať to všechno stihnete! Nechcete přece odjíždět s pocitem, že jste v Praze byli úplně zbytečně a nechali jste se opít notně okoralým propagandistickým rohlíkem...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:31 pondělí 30. ledna 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      45
    • Super
      36
    • Haha
      9
    • Tvl
      7
    • Cože
      2
    • Sladký
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...