Více peněz lidem: Navrhneme daň z příjmů 15 a 23 procent, řekla Schillerová

Nižší daně a více peněz na výplatní pásce? Premiér Andrej Babiš (ANO) je pro. V Poslanecké sněmovně navrhne snížení daně z příjmů zaměstnancům na 15 procent. Pro lidi s vyššími příjmy chce sazbu 23 procent. Televizi CNN Prima News to sdělila ministryně financí Alena Schillerová.

O změně daňových sazeb se jedná v souvislosti s plánovaným zrušením superhrubé mzdy. Sněmovna má v úterý v druhém kole projednat vládní daňový balík na rok 2021.

„Řekl mi (premiér Andrej Babiš), že to lidem slíbil a že ten návrh podá. Že ho podá na 15 a 23 procent, protože teď lidé potřebují pomoci. Je to sedmiprocentní úspora z hrubé mzdy,“ uvedla pro CNN Prima News ministryně financí Alena Schillerová.

Podle premiéra Andreje Babiše je potřeba snížit daň z příjmů pro všechny zaměstnance na příští dva roky.

„Tím pádem ani zaměstnavatelé nemusí navyšovat mzdy, protože tím pádem dochází k navýšení mezd všech zaměstnanců o 7 procent hrubého a 5 procent čistého,“ doplnil k tomu premiér.

Schillerová v úterý uvedla, že daňově nejčistší je daň z příjmů 15 procent a sazba 23 procent pro lidi s vysokým příjmem nad 139 tisíc korun měsíčně.

Zavedení patnáctiprocentní sazby daně pouze na dva roky už před časem prosazoval prezident Miloš Zeman. Snížení by podle odhadů ochudilo rozpočtové příjmy o 70 miliard až 90 miliard korun ročně. Babiš mluvil o výpadku 73 miliard korun.

Pokud by vláda podle ministryně nesehnala v takovém případě podporu pro návrh státního rozpočtu na příští rok, může ustoupit na sazby 19 a 23 procent.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:34 středa 24. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 234
  • 20
  • 17
  • 16
  • 16
  • 13