Pevné nervy, klid a nohy na pedálu: Řidiči během víkendu zažijí středověk!

Pokud jste si mysleli, že sucho a horko jsou v současnosti největším problémem Česka, pak o víkendu vyrazte někam autem. A rychle změníte názor! Sázkou na jistotu je v tomto ohledu dálnice D1, ušetřeni dlouhých kolon nebudete ani na tazích na jih, a to v obou směrech. To všechno kvůli končícím a začínajícím prázdninám v Německu a na severu Evropy.

Kvůli změně dopravního značení bude o nadcházejícím víkendu doprava na dálnici D1 v modernizovaném úseku mezi exity 75 Hořice a 81 Koberovice vedena v každém směru v jednom jízdním pruhu. 

„Výjimkou budou časy se zvýšenou intenzitou dopravy, a to v sobotu od 9 do 15 hodin ve směru na Brno a v neděli od 13 do 21 hodin směrem na Prahu, kdy bude kvůli lepší plynulosti vedena doprava ve dvou jízdních pruzích,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Studecký. Se zdržením ale počítejte nejen v Česku, ale i za hranicemi.

„Čeká nás kritický víkendový provoz. Kdo chce zažít opravdové letní kolony na evropských dálnicích, tak tento víkend je tím pravým,“ řekl Petr Vomáčka z Besipu. Hlavní problém podle něj způsobí začínající prázdniny v Bavorsku a Bádensku-Württenbersku, kde žije dohromady přes dvacet milionů lidí. Současně se navíc blíží konec prázdnin v severských zemích a v části dalších spolkových zemí v Německu.

„Největším rizikem z pohledu přeplněných evropských dálnic bude pátek od 13 do 20 hodin, sobota od 11 do 18 hodin a neděle od 14 do 20 hodin,“ doplnil Vomáčka. Kdo může, měl by vyrazit až v pondělí. To je často problém, protože hoteliéři si už zvykli sjednávat ubytování od soboty do soboty.

Na silnice přitom nevyrazí jen mořechtiví turisté. Mnoho fanoušků se o víkendu vydá i na závod formule 1 do Budapešti. „Silný provoz očekáváme na dálnici A2 vedoucí z Grazu do Vídně a A4 za Vídní u Fischamedu, kde se dálnice opravuje a je zúžená ze tří jízdních pruhů na dva, a na zpáteční cestě v neděli u hraničního přechodu Nickeldorf,“ dodal Vomáčka.

Když k tomu všemu přičteme třicetistupňová vedra, která o víkendu zpraží téměř celý kontinent, nezbývá než se obrnit trpělivostí, časovou rezervou a balíkem vody navíc.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:09 sobota 24. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 6
  • 6
  • 5
  • 4
  • 4