Policie si znovu posvítí na řidiče, kteří zbytečně blokují levý jízdní pruh

Dopravní policisté si posvítí na řidiče, kteří na dálnicích a rychlostních komunikacích zbytečně blokují prostřední nebo vnitřní jízdní pruh. Boj s nešvarem, který na českých silnicích v posledních letech bohužel zdomácněl, dokonce označili za jednu z priorit.

„Mimo obec se na pozemní komunikaci o dvou nebo více jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy jezdí v pravém jízdním pruhu. V ostatních se smí jet, jestliže je to nutné k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování,“ stojí v silničním zákoně.

Řada řidičů to však ignoruje a jezdí v levém, případně prostředním pruhu. Podle dopravního psychologa Michala Waltera těm, kteří v pravém pruhu nejezdí, „připadá zbytečné uhýbat a pak se zase vracet zpátky“.

Dopravní policisté v polovině září vyslali nad třípruhový úsek rychlostní silnice I/11 v okolí obce Hrabyně u Opavy vrtulník. Za tři hodiny odhalili 86 provinilců, kteří zbytečně blokovali jeden z vnitřních pruhů silnice. Neukáznění řidiči mohou dostat pokutu 2000 korun na místě nebo až 2500 v rámci správního řízení.

„I v následujících dnech, týdnech a měsících se bude v obdobných dopravněbezpečnostních i preventivních akcích pokračovat,“ řekl k tomu krajský tiskový policejní mluvčí René Černohorský.

Podobná akce se odehrála i 5. října, tentokrát na středočeských dálnicích. „Konkrétně se jednalo o dálnice D1, D4, D5, D7, D8, D10 a D11. Speciální kontrola byla zaměřená především na dodržování bezpečné vzdálenosti, jízdy v jízdních pruzích, zákazu předjíždění nebo předjíždění zprava. Policisté odhalili 97 případů přestupkového jednání a na pokutách vybrali 64 tisíc korun,“ informovali dopravní policisté.

Kolik metrů musí řidič v prostředním nebo levém jízdním pruhu ujet, aby se jízda považovala za přestupek, zákon nestanovuje.

„Je to na individuálním posouzení policisty, aby opravdu prokázal, že jízda v prostředním či levém pruhu byla řekněme bezdůvodná, nezákonná, tak jak říkají pravidla silničního provozu. Musí být zřejmé, že řidič nikoho nepředjíždí, neobjíždí žádnou překážku a taktéž pruh nepoužívá pro odbočení,“ řekl pro iDNES.cz tehdejší ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:09 úterý 15. února 2022. Anketa je uzavřena.

  • 13
  • 8
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2