Rekordní nárůst případů: V úterý přibylo přes 16 tisíc nakažených

V úterý přibylo 16 329 nových případů koronaviru. Rekordní je i podíl pozitivních případů, který činí skoro polovinu. PES se po třech dnech opět vyhoupl na nejvyšší, pátý stupeň.

Úterní nárůst případů je nejvyšší od počátku pandemie, v pondělí přibylo 10 811 nově nakažených.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové není středeční nárůst výsledkem toho, jak se lidé chovali během vánočních svátků. „Jedná se o projev chování minimálně 14 dní zpátky. Bohužel narůstá procento i těch, kteří jdou do nemocnice,“ uvedla pro Českou televizi.

Počet potvrzených případů koronaviru od začátku epidemie v Česku už přesáhl 700 tisíc. Aktuálně je nemocných 105 710 lidí, což je nejvíc od 8. listopadu.

V nemocnici jich je hospitalizovaných 5712, což je nejvíc za poslední měsíc. Ve vážném stavu je více než 800 pacientů. Uvádí to aktuální data Ministerstva zdravotnictví. Celkem již s covidem-19 zemřelo 11 429 lidí.

Nárůst hospitalizací může být podle Rážové výsledek toho, že lidé, kterým o svátcích bylo špatně, návštěvu nemocnice odkládali.

V pracovních dnech po svátcích se opět začalo více testovat, i když denní počty nedosahují stavu před svátky. Během úterka se provedlo 33 642 testů. Podíl těch pozitivních byl rekordní, činil 48,5 procenta. Laboratoře tedy nákazu potvrdily každému druhému testovanému.

Ve čtvrtém stupni byl PES předchozí tři dny. Index ve středu stoupl proti úterý o devět bodů na 80. Důvodem je rostoucí počet nových případů za poslední dva týdny a zhoršení reprodukčního čísla na 1,0, což ukazuje, že epidemie zrychluje.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:19 čtvrtek 29. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 14
  • 12
  • 12
  • 10
  • 10
  • 9