Evropa kvůli omikronu razantně zpřísňuje. V Česku vláda „lidem věří“, přihlíží a nedělá nic

Lockdown v Nizozemsku, Velká Británie, která se na něj připravuje, a Česko? To si s omikronem hlavu nedělá, o případných opatřeních chce kabinet Petra Fialy jednat 29. prosince, až bude mít k dispozici čerstvá data. Do té doby mají všelidová setkání, vánoční večírky a další taškařice zelenou, i přes varování mnohých odborníků.

Už 25. prosince končí v Česku nouzový stav, tak třeba restaurace nemusejí zavírat před 22. hodinou. „Hlavně je potřeba, abychom se všichni chovali zodpovědně,“ prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

Oproti minulé vládě chce ta aktuální jít cestou důvěry ve zdravý selský rozum a počítá s tím, že každý má svou osobní zodpovědnost.

„Nejdůležitější je, aby děti mohly dál chodit do školy. Posílíme testování PCR testy. Jiná opatření nechystáme, nežijeme v komunismu a každý by měl být zodpovědný,“ řekl v rozhovoru pro televizi Prima ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Podle vědců omikron dokáže prolomit protilátky získané po prodělání nemoci i očkování. Třetí posilovací dávka ochranu zvyšuje, není ale jasné o kolik.

Česko sice zakázalo vánoční trhy, ty „normální“ být můžou.

Není divu, že evropské země začínají s příchodem nové varianty covidu-19 přitvrzovat. Nizozemsko zavádí počínaje nedělním ránem přísnou uzávěru.

„V době páté vlny covidu-19 a varianty omikron nevyhnutelné. Opatření bude platné v době vánočních svátků a potrvá do 14. ledna,“ uvedl premiér Mark Rutte.

Omikron děsí Evropu. Česko je zatím v klidu.

Neveselé Vánoce očekávají i ve Velké Británii. Omikron se tam šíří rekordní rychlostí. Země registrovala i přes 93 045 nově nakažených za den, což bylo nejvíce od začátku pandemie.

Zmocněnkyně pro zdravotní záležitosti Jenny Harriesová varovala, že v příštích dnech může dojít k „ohromujícímu“ nárůstu. Už nyní ale Londýn připomíná město duchů, vyprázdnily se nejen ulice a podniky, ale i MHD.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:10 úterý 19. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

  • 111
  • 33
  • 28
  • 9
  • 5
  • 3