Požáry v okolí Hřenska už rozhádaly i hasiče mezi sebou: Blijete do veřejné diskuze!

Italské letouny Canadair, které pomáhaly při hašení rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku, nahradí dvě letadla Air Tractor ze Švédska. Každé pojme 3000 litrů vody. Na Twitteru o tom informovali hasiči. Letouny z Itálie se musely vrátit, aby se zapojily do hašení požárů na Apeninském poloostrově. Mezitím se kvůli postupu při hašení požárů v Českém Švýcarsku mezi sebou hádají sami hasiči.

„Ze Švédska v 8 hodin ráno vyletěla dvě letadla Air Tractor AT-802F, aby pomohla s leteckým hašením. Každé z letadel pojme 3000 litrů vody. Přílet je plánován na 12:30. Po nezbytných procedurách a průzkumu budou okamžitě nasazena do akce,“ uvedli hasiči k příletu švédských letadel na svém twitterovém účtu.

Při té příležitosti ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) poděkoval Itálii za pomoc při hašení požárů v Českém Švýcarsku.

Požáry v Českém Švýcarsku pomáhaly hasit také letouny z Itálie.

„Canadairy musely zpět do Itálie hasit vlastní požár. Včera večer jsem domluvil se švédským ministrem Morganem Johanssonem náhradu, dva švédské stroje Air Tractor. Italům velký dík a hodně štěstí s hašením vlastního požáru, Švédsku díky za nabídku!“ informoval na Twitteru.

„Zatím nemáme informace, že by přiletěla letadla z dalších zemí, jednání ale pořád běží, komunikujeme s partnerskými státy,“ uvedl mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan.

V průběhu noci hasiči postavili vedení vody na Pravčickou bránu, aby mohli zasahovat i tam ze země a měli větší přehled. „Soustředíme se na ochranu evakuovaných obcí, některá místa jsou odbagrovávána, aby se tam požár nemohl šířit,“ doplnil.

Hasičům se oheň nedaří dostat pod kontrolu.

Hasiči, kteří si už teď sahají na dno svých sil, si bohužel neoddechnou ani v budoucnu. „Ohniska jsou v Hlubokém dole i nad Hřenskem, ráno jsme tady jedno zlikvidovali. Není možné přesně specifikovat, kde je ohnisko, jedno ohnisko zlikvidujeme a za relativně krátký čas se objeví někde jinde,“ popsal mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje.

V Národním parku České Švýcarsko hoří od neděle, požár zasáhl plochu asi 10 kilometrů čtverečních. Z ohrožených vesnic už muselo odejít kolem 500 lidí.

Hasičům se oheň nedaří dostat pod kontrolu.

Na tom, jak se (ne)mělo a (ne)má při hašení postupovat se nemohou shodnout ani sami hasiči. Svědčí o tom ostrá výměna názorů na jejich diskuzním fóru.

„Zdravím, přátelé, chtěl bych se zeptat, proč jsou plánované odřady z různých krajů až po takové době? Když hořelo před pár lety v Bzenci, to byl jiný fofr, a to šlo pouze o blbou Moravu a jela tam celá republika...,“ podivil se Milan R.

„Tady máme požár národní památky, a necháváme vše shořet... Jsou v ohrožení i obydlí a nikoho to moc netrápí, hlavně že je na místě kašpárek z GŘ. Udělají si na místě pěkné fotky a šup bude akorát nový kalendář a PF do dalšího roku, ale odpovědnost nikdo neponese,“ doplnil rozhořčeně.

„Nezlobte se na mě, ale nic z toho, co jste tady vyblili do veřejné diskuze, sem prostě nepatří. Hasiči, jedna rodina, vážně?“ konstatoval Pavel N., který je toho názoru, že prát špinavé prádlo se dá i jinak a lépe.

„Sepište stížnost, uveďte konkrétní chybné kroky. Adresujte to na GŘ HZS a na Ministerstvo vnitra. Ale být vámi, zamyslel bych se a nenechal se pohltit emocemi, jsou věci, kterým se zabránit nedá,“ reagoval uživatel jménem Lesní víla.

„Bylo by hezké, kdyby se diskuze po ukončení zásahu posunula tím správným směrem a podařilo se probrat pozitiva a negativa zásahu, postřehy z fronty, nápady do budoucna,“ doplnil smířlivě.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:01 sobota 26. listopadu 2022. Anketa je uzavřena.

  • 44
  • 30
  • 12
  • 7
  • 6
  • 4