Češi na byt potřebují 13,3 ročních platů, nejvíce z celé Evropy, Slováci jsou druzí

Pořízení vlastního bydlení se Čechům dál vzdaluje. Za byt o ploše 70 metrů čtverečních loni občana Česka vyšlo na 13,3 průměrného hrubého ročního platu. Po nárůstu o 1,1 průměrného platu od roku 2020 tak suverénně vévodíme žebříčku zemí s nejméně dostupným vlastním bydlením v Evropě. Předposlední je Slovensko, kde na koupi takového bytu občané vynaloží 12,8 průměrného hrubého ročního platu.

„Ve srovnání vybraných evropských metropolí je na tom hůře než Praha, kde získání vlastního bydlení vychází na 13,3 průměrného hrubého ročního platu, jen Amsterdam. Nizozemci za byty ve svém hlavním městě vydají 17,7 průměrného platu. Nejméně takových platů, 6,8, stojí bydlení v Oslu,“ informoval vedoucí partner ve finančním poradenství Deloitte Miroslav Linhart.

Průměrná transakční cena nových bytů vzrostla v 18 z 21 analyzovaných zemí. Nejintenzivnější nárůst zaznamenalo Maďarsko, kde se ceny zvýšily o 24 procent. V Česku byl nárůst 14,4 procenta, tedy čtvrtý nejvyšší, což taky není žádná hitparáda, ale v souvislosti s růstem cen všeho ostatního to moc nepřekvapí. 

Byty jsou stále menší a menší, o to víc ale rostou ceny.

Pokles byl zaznamenán v Lotyšsku (minus 1,3 procenta), Slovinsku (minus 3,8 procenta) a Španělsku (minus 8,5 procenta). 

To se tak v posledních letech stává velmi populární destinací pro stále více Čechů, kteří chtějí do nemovitostí uložit své úspory, ale nechtějí za ně platit mnohdy přemrštěné ceny. Ty jsou v tuzemsku už tak nějak samozřejmostí, a tak se našinci raději poohlížejí po vybraných evropských zemích. A právě Španělsko je u nich velmi oblíbené.

Španělsko je mezi tuzemskými investory stále oblíbenější.

Průměrná transakční cena nových bytů v Česku za loňský rok činí 3342 eur (81 929 Kč) za metr čtvereční. Nejvyšší je ve Velké Británii, 4905 eur/m2, nejnižší v Bosně a Hercegovině, 974 eur/m2.

Nejdražším městem je opět Paříž, kde se transakční cena nových bytů pohybuje kolem 13 500 eur/m2 (330 952 Kč). Vysoké průměrné transakční ceny jsou také v Mnichově, Londýně, Oslu, ve Frankfurtu a v Amsterdamu. Nejnižší průměrné transakční ceny nabízejí Varna (885 eur/m2) a Burgas (900 eur/m2) v Bulharsku.

Bublina? O té se jenom mluví...

Řada lidí si vysoké ceny nemovitostí neustále omlouvá „bublinou“, která jednou splaskne. Bohužel pro ně se o ní mluví už řadu let a pořád se nic neděje a podle analytiků se v dohledné době dít ani nebude.

„Klíčovou vlastností českého realitního trhu byla slabá nabídka nemovitostí. Pro následující rok se očekává, že ceny nemovitostí v Česku stejně jako ve většině analyzovaných evropských států porostou, i když o něco mírnějším tempem,“ odhadl Jakub Leško z realitního týmu Deloitte. 

Francouzská metropole vede nejen v tom, co se ceny bytů týče. Prvenství obhájila i v kategorii nájemního bydlení. Průměrný nájem v Paříži činí 29,1 eura/m2 (713,4 Kč) měsíčně. Nad 20 eur/m2 také zaplatí nájemníci v Oslu, Londýně, Amsterdamu, Trondheimu, Barceloně, Kodani, Lublani a Bergenu

V Paříži jsou drahé byty i nájmy. Francouzská metropole je v Evropě nejdražší.

Bratislava před Prahou

Ve střední Evropě je nejdražší průměrné nájemné ve Varšavě (17,9 eura/m2). Následuje Bratislava, kde cena 11,6 eura/m2 převyšuje pražských 11,3 eura/m2 (277 Kč).

Vysoké ceny bytů, na které našinci vydělávají rekordně dlouhou dobu, ekonomové často omlouvají i tím, že se málo staví. Během uplynulého roku bylo v Česku dokončeno 34 200 bytů. V přepočtu to vychází na 3,25 bytu na 1000 obyvatel

Největší poměr mezi dokončenými byty a počtem obyvatel byl ve Francii, a to 6,95 bytu na 1000 obyvatel

Nového bytu se naopak téměř nedočkáte v Bosně a Hercegovině, kde se postavilo v přepočtu 0,8 bytu na 1000 obyvatel.

Co se úrokových sazeb týče, vede Polsko se 4,7 procenta. Česko spolu s Rumunskem skončilo na 4. příčce se třemi procenty.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 čtvrtek 8. prosince 2022. Anketa je uzavřena.

  • 8
  • 5
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2