Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Třetí letadlo je doma, hlásí armáda. „Zapomenutého“ tlumočníka vzali na palubu Američané

    I přes veškeré snahy postarat se o všechny spolupracovníky, kteří spolupracovali s českými jednotkami v Afghánistánu, se na palubu tří speciálů údajně nedostali všichni. Tlumočník pro CNN uvedl, že se při evakuaci po několikadenních peripetiích dostal s rodinou až na letištní plochu. Před letadlem mu mělo být sděleno, že odletět nemůže, protože je speciál plný. Že se na letišti nacházejí ještě další lidé, kteří se na palubu nevešli, uvedla i organizace Vlčí máky na svém Facebooku. Později doplnila, že se dvě rodiny, včetně té tlumočníkovy, dostaly do amerického letadla.

    „Třetí letadlo je doma! Po přistání v Kábulu jsme ve velmi nepřehledné situaci dohledali další šedesátku lidí a v pořádku je dostali přes ozbrojené tálibánské checkpointy do bezpečí našeho speciálu. Svoje partnery v nouzi nenecháváme,“ informovala Armáda ČR o příletu třetího speciálu z Afghánistánu na svém Twitteru.

    „Na letišti jsme měli dvouhodinový slot, který jsme protáhli skoro na šest hodin. Měli jsme štěstí, na palubu jsme nakonec dokázali nabrat všechny, kteří čekali na letišti. Velvyslance, vojenskou ochranu ambasády a naše afghánské spolupracovníky s rodinami,“ citovala armáda jednoho ze svých špičkových pilotů.

    „Na palubě byly i afghánské děti. Některé z nich byla úplná mimina. Mnoho z nich letělo vůbec poprvé letadlem,“ doplnil. 

    Nepřehledná situace na letišti zřejmě mohla za to, že se podle informací CNN na palubu českého speciálu i přes veškeré snahy nedostali všichni spolupracovníci.

    Afghánský tlumočník, který tvrdí, že spolupracoval s českými jednotkami, řekl, že se ve středu při evakuaci po několikadenních peripetiích dostal s rodinou až na letištní plochu. Čeští vojáci je údajně vyzvedli a doprovodili k letadlu, které se chystalo odletět. 

    „Pak nás najednou nechali těsně před letadlem se slovy, že je letoun plný, a neposkytli žádnou informaci o jiném letadle,“ tvrdí Rafiulláh.

    „Ministerstvo se postaralo o všechny spolupracovníky, kteří byli zařazeni do programu, byli prověřeni screeningovými testy. Ostatní má na starosti ministerstvo zahraničí,“ řekl k tomu mluvčí Ministerstva obrany Jakub Fajnor.

    „O všech, tedy i bývalých afghánských spolupracovnících, víme a pracuje se na jejich evakuaci,“ sdělila Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. 

    O tom, že se na letišti nacházejí další lidé, kteří se do českého letadla nevešli, informovala i organizace Vlčí máky na svém Facebooku, kterou citovala i CNN. Má jít celkem o tři rodiny. 

    „Tálibán nově postavil kolem letiště druhou řadu checkpointů, takže se nelze dostat až k bráně, aniž by konkrétní osoby vyzvedli vojáci. Nově jsme zjistili, že před bránou čeká další dlouholetý spolupracovník AČR i s rodinou (děti od 3 do 13 let) a ještě další tlumočník se nachází někde u letiště,“ uvedla skupina Vlčí máky, která žádá o uskutečnění čtvrtého letu.

    „Dvě rodiny z letiště se dostaly do amerického letadla. O pomoc prosí zbylé před letištěm,“ doplnila později organizace na svém Facebooku. Jednou z nich měla být i rodina tlumočníka, který se s příběhem svěřil CNN.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:42 pátek 17. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      31
    • Trapas
      12
    • Haha
      5
    • Sladký
      5
    • Cože
      4
    • Tvl
      4
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...