Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Česko je na suchu rekordně brzy: Nedostatek vody ohrožuje víc než celý koronavirus

    Česko je na suchu. Nejen zemědělce znepokojuje fakt, že nedostatek vody přišel už v dubnu. | foto: Profimedia.cz

    I když teď celé Česko žije koronavirem a jeho dopady na každodenní život a ekonomiku, zraky by se měly upínat i k dalším hrozbám. Jednou z nich je bezesporu ničivé sucho, které letos nastoupilo rekordně brzy. Studny i řeky vysychají a už v dubnu mají vody tolik jako uprostřed léta. Odborníci varují, že pokud se nenaučíme životadárnou tekutinu v krajině udržet, bude to „velký špatný“.

    Po mírné a na srážky nepříliš bohaté zimě nejen zemědělci s obavami vyhlížejí budoucí měsíce. Aktuální stav jim dělá velké starosti. Suché období totiž pokračuje i nadále. V minulém týdnu opět nepršelo a v dalších 10 dnech se bude sucho dále rozšiřovat. Dokonce na 80 procentech území Česka může být výjimečné až extrémní sucho.

    Některé řeky v Jihočeském kraji jsou už nyní na hranici hydrologického sucha. Zatímco v minulých letech se k této úrovni blížily koncem léta, letos jsou v podobném stavu v dubnu. „Pramení to ze zatím mimořádně suchého jara a srážkově chudé a zároveň teplé zimy,“ řekl pro ČTK hydrolog Tomáš Vlasák z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

    „Rezerva vody v půdě je na dny, maximálně týdny,“ uvedl. Z pohledu řek je situace nejhorší na Lužnici. Například stanice u jezu Pilař na Jindřichohradecku ukazuje momentální průtok vody 0,8 krychlového metru za vteřinu. Je to pouze 7 procent v porovnání s dlouhodobým průměrem.

    „Srážek na jaře bylo zatím velmi málo. Zima byla teplá, což zapříčinilo další úbytek vody. Zatímco jindy je v lednu krajina pod sněhem nebo mrzne, letos byly teploty relativně vysoké a kvůli tomu docházelo k výparu vody,“ uvedl Vlasák.

    Podle něj je v půdě momentálně zatím dost vody pro rostliny a stromy. Ovšem nemusí to platit dlouho. „Vzhledem k současné situaci je tu velký potenciál na ještě větší problémy než ty, které jsme se suchem zaznamenali v minulých letech,“ doplnil hydrolog.

    „Bohužel to vypadá, že sucho nám nastupuje ve velkém a nebude se na tom v příštích dnech příliš měnit. Prozatím to nevypadá, že bychom se měli dočkat nějakých výraznějších srážek,“ poznamenala analytička Monika Bláhová z portálu Intersucho.cz.

    „Situace bude velice záležet na aktuálním vývoji, který ale dle naší předpovědi nevypadá moc nadějně,“ dodala.

    Jihočeský kraj má podle hydrologů nejhorší stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech. Jako jediný region eviduje stav mimořádně podnormální. Jde o bilanci vody v úrovni do 10 metrů pod zemí. „V minulých letech bylo už běžné, že lidem v červenci nebo v srpnu zmizela voda ze studní. Letos už tam voda nemusí být nyní,“ uvedl. Problémy s vodou ale hlásí i obce ze zbytku republiky, například z Plzeňského kraje.

    „Pokud bude v květnu nebo v červnu vydatně pršet, může se to ještě změnit,“ dodal hydrolog Tomáš Vlasák.

    V to se teď modlí nejen zemědělci a majitelé studen, ale i všichni ti, kdo kvůli koronaviru plánují trávit dovolenou v tuzemsku. Česko vyschlé na troud by nebylo zrovna ideálním místem pro zasloužený odpočinek. Zkažená dovolená je samozřejmě nepříjemnost, dá se však přežít.

    Katastrofální sucho a nedostatek vody v krajině ohrožují mnohem víc než jen týden na kanoi nebo u rybníka. Svoje o to vědí třeba zemědělci.

    Podobně jako u koronaviru, na nějž vláda zareagovala poměrně rychle a táhla za jeden provaz, by měla jednat i v případě dlouho trvajícího sucha. Ostatně ví se o něm léta a pořád jsme jen u koncepcí, div že konečně někoho napadlo alespoň zachytávat dešťovou vodu. To ale stačit rozhodně nebude.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:51 neděle 16. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      26
    • Haha
      25
    • Tvl
      25
    • Sladký
      24
    • Trapas
      23
    • Cože
      22