Záblesk krize, bouřlivé výročí „sametu“. Co čeká Česko v roce 2019?

Pravděpodobné změny ve vládě, stranické sjezdy politických trpaslíků a třicet let od tzv. sametové revoluce jsou události, které Českou republiku čekají v novém roce. To zásadní se ale v roce 2019 odehraje mimo její hranice: brexit ovlivní vztahy v EU, eurovolby překreslí celoevropskou politickou mapu i podobu nové Evropské komise. Propad v automobilovém průmyslu či pokračující obchodní válka mezi velmocemi pak budou mít dopad na ekonomický růst a možný nástup recese. V průběhu roku se ve světové i domácí ekonomice mohou objevit záblesky krize.

Na Nový rok předsedové obou komor Parlamentu Jaroslav Kubera (ODS) a Radek Vondráček (ANO) vyzvali ke slušnosti, větší společenské soudržnosti a zasypání příkopů. Evropské volby napoví, zda se toto přání podaří naplnit alespoň částečně.

Pokud by výsledek nedopadl tak, jak by si část politické elity přála, a na voliče se snese příval slov, že „opět nevěděli, co činí“, pak bude mít pravdu zřejmě Jaroslav Kubera, že v souvislosti s kulatým výročím sametové revoluce se ve společnosti i politice může stát skutečně vše.

Po předsedech obou komor Parlamentu přišel se svým novoročním poselstvím k občanům i premiér Andrej Babiš (ANO) a naznačil, že přes úspěchy vládní politiky nevylučuje personální rošádu ve vládě. Nejvíce ohroženou figurou se zdá být stávající ministr dopravy Dan Ťok (ANO), který je cupován napříč celým politickým spektrem a k jehož posledním krokům se kriticky vyjádřil i samotný premiér.

Komplikace na českých dálnicích jen tak neustanou, a tak je téměř jisté, že předvánoční přestřelka mezi ministrem dopravy, premiérem i opozicí bude mít pokračování.

Premiér přitom nemusí se změnami ve vládě spěchat, opět může zopakovat svoji osvědčenou taktiku, kdy jako schopný manažer přistoupí ke změnám v pravou chvíli a toto poselství náležitě prodá i voličům.

Je přitom pravděpodobné, že se změnám na ministerských postech nevyhne ani koaliční ČSSD. Pokud budou pokračovat kontroverzní kroky ministra zahraničí Tomáše Petříčka, které by premiérovi komplikovaly pozici v oblasti politiky migrace, rozvoje středoevropské spolupráce nebo vztahy s prezidentem, pak se bude poroučet i ministr zahraničí. Z pohledu koaliční smlouvy je sice Petříček pod kuratelou předsedy ČSSD Jana Hamáčka, čistě z ústavního hlediska ale může Andrej Babiš jeho odvolání navrhnout kdykoliv sám.

Novoroční oběd premiéra s prezidentem naznačil, že spolupráce Babiš–Zeman funguje a stávající premiér může počítat s prezidentovou podporou. Ta by vyprchala v momentě, kdyby se důvěra vládě drakonicky propadla, což se nezdá pravděpodobné. Andrej Babiš si tak bude moci i v tomto roce užívat sladké plody vládnutí a snad jen nedobrý výsledek ANO v evropských volbách nebo další eskalace kauzy Čapí hnízdo by mohly jeho vládnutí dodat hořkou příchuť.

Političtí trpaslíci v ohrožení

Rok 2019 přinese i několik stranických sjezdů. Zatímco v případě hnutí ANO je změna kapitána u kormidla z říše fantazie, u malých stran, jež budou zápasit o budoucí účast v Poslanecké sněmovně, mohou sjezdy znamenat politickou bouři.

Nové vedení bude volit ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09. Zatímco stávající předseda lidovců Pavel Bělobrádek již kandidovat nebude, Jan Hamáček (ČSSD) ani Jiří Pospíšil (TOP 09) nemají nic jistého. Hamáčkovi se zatím – přes protežování nových tváří typu Jany Maláčové nebo Tomáše Petříčka – nepodařilo vymanit ČSSD ze stagnace a preference strany v zásadě zůstávají na úrovni katastrofálního výsledku voleb do Poslanecké sněmovny.

Jiří Pospíšil bude zase s napětím očekávat výsledky TOP 09 ve volbách do Evropského parlamentu. Pokud v nich strana neuspěje, je možné, že to bude znamenat její konec, respektive její splynutí se Starosty.

Eurovolby překreslí politickou mapu

Volby do Evropského parlamentu budou důležité mimo jiné i proto, že od posledních voleb se zásadně proměnila evropská i česká stranická scéna, vyrostly nové strany a bude zajímavé sledovat, jak uspějí na evropské úrovni.

Pro některé strany mohou být tyto volby zároveň osudové a rozhodnout o jejich další existenci: v Česku se to kromě TOP 09 týká i Svobodných, kteří po případném debaklu de facto ztratí smysl další samostatné existence. Pro Andreje Babiše bude zase důležité, aby k volbám přivedl dostatek vlastních voličů a nepřenechal v nich vítězství ODS nebo Pirátům.

Z širšího pohledu volby do Evropského parlamentu překreslí evropskou politickou mapu s tím, že tzv. eurorealistický proud získá pravděpodobně větší prostor i vliv na podobu nové Evropské komise. Již nyní se ukazuje, že dávat všechny jednotlivé členské státy EU do jednoho ekonomického nebo kulturního pytle je pouhá utopie a v tomto smyslu bude muset Unie po volbách měnit svoji politiku.

Záblesk krize na konci tunelu

Na co si v roce 2019 dát pozor? Jsou to varování ekonomů na možnou blížící se krizi, na niž koneckonců poukazoval ve vánočním poselství i prezident Miloš Zeman. Krizové scénáře i již klíčící příznaky nelze brát na lehkou váhu a je třeba se na ně připravit.

Přesycený automobilový trh je speciálně pro Česko vážnější hrozbou, než by se zatím zdálo, a může představovat jednu z prvních známek slábnutí růstu. Pokud se k tomu přidají dopady brexitu, realitní bublina a zesílená obchodní válka velmocí, pak by už za rok mohly mít ekonomické předpovědi poněkud jiné parametry než nyní.

Tento rok ale ještě turbulentnímu scénáři nenahrává a Češi se budou moci těšit z ekonomické prosperity i relativně štědré sociální politiky vlády. Zahraniční události ale mohou přinést nejedno překvapení.

Rok 2020 kvůli nim již může být zásadně jiný než ten letošní.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:01 úterý 14. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 9
  • 6
  • 6
  • 6
  • 5