MHD, nemocnice, úřady i akce nad 100 osob: Kde od 1. září musíte mít roušku?

Od 1. září budou roušky povinné v zařízeních zdravotních a sociálních služeb, ve veřejné dopravě, na úřadech či ve volebních místnostech. Kapacita hromadných akcí zůstává stejná, na vnitřní akce nad 100 osob však bude vstup pouze s rouškou.

„Roušky zavádíme od 1. září plošně jen v epidemiologicky nejrizikovějších místech. Nicméně všude tam, kde se pohybuje mnoho různých lidí a nejde dodržovat bezpečný odstup, roušky doporučujeme. Nyní je zásadní, aby lidé nezapomněli, že virus mezi námi je a jen tak nezmizí. Abychom nemuseli zavádět celostátní opatření, musíme být nyní všichni zodpovědní a obezřetní. Prosíme občany, aby dodržovali základní hygienická pravidla: mytí rukou, rozestupy od ostatních a roušky,“ apeluje na veřejnost kvůli rouškám a hrozbě koronaviru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Mimořádné opatření, jež zavádí povinnost ochrany dýchacích cest, se od září nově vztahuje na některé vnitřní prostory staveb a veřejnou dopravu, konkrétně se jedná o  zařízení zdravotních a sociálních služeb (nemocnice, ambulance, polikliniky, domovy pro seniory, stacionáře, lékárny a další zařízení).

Roušky budou opět nutností také na úřadech, ve veřejné dopravě, tedy MHD, meziměstské dopravě a vozech taxislužby, stejně tak i ve volebních místnostech.

Bez zakrytých úst se neobejdou ani akce ve vnitřních prostorech pro více než 100 lidí.

Ministerstvo zdravotnictví nakonec upustilo od plošného nošení roušek ve školách, které kritizovali odborníci a laická veřejnost v čele s rodiči dětí i pedagogickými pracovníky.

Vojtěch oznámil, že roušky ve školách, obchodech, restauracích či kadeřnictví povinné nebudou. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:23 úterý 29. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

  • 30
  • 23
  • 21
  • 20
  • 19
  • 18