Kvůli fotkám na instáč turisté decimují národní parky: Dost bylo věžičkám z kamení!

Jestli je něco opravdovou zhoubou lidstva, pak je to bezbřehá stádnost. Když jeden udělá hloupost, mávne se nad tím rukou. Když si onu hloupost dotyčný vyfotí, postne ji na sociální síť, rázem je z toho hit. Co na tom, že je to zvyk úplně hloupý, ničí přírodu, má zhoubný vliv na krajinu a mikroklima dané oblasti a odborníci i správci národních parků před ním varují a apelují na selský rozum a dobré mravy. Jedním z takových nešvarů posledních let jsou kamenné věžičky.

Správa Národního parku České Švýcarsko a CHKO Labské pískovce apeluje na turisty, aby nestavěli kamenné věžičky podél cest. Mohou tím zasadit ránu tamní fauně.

„Rozmohl se nám v národním parku takový nešvar, více už napoví komiks a fotografie,“ napsali správci hojně navštěvované přírodní památky.

Národní park České Švýcarsko vytáhl do boje proti „věžičkářům“.

V této souvislosti vsadili raději na obrázkový apel, zřejmě aby problematice porozuměli malí i velcí. Nehledě na to, že dneska už někteří lidé učtou maximálně leták do supermarketu. Žijeme přece v době obrázkové, bez názorných a polopatických návodů by to dneska nešlo.

„Prosíme, nestavte kamenné věžičky! Dříve sloužily tyto věžičky, mohyly nebo také mužíčci pro snazší orientaci ve vysokých horách,“ osvětlila správa parku všem, kdo mysleli, že jde o výmysl omladiny, která to pak dala na Instagram jako cool post. 

Ne, pravda je mnohem prozaičtější. Navíc dneska to pozbylo smyslu a není důvod kvůli jedné na fotce na síť decimovat přírodní scenérie, které přečkaly dlouhá tisíciletí nebo staletí.

„Turistická trasa na Pravčickou bránu od Třech pramenů a od Mezní Louky je velmi dobře označená, nemusíte se bát, že byste cestou zabloudili,“ radí představitelé národního parku.

Tato „parádička“ se bohužel šíří Českem jako mor. „To není jen v Českém Švýcarsku. Je to ledaskde. I v Babiččině údolí u splavu v řece Úpě například. Myslím, že přírodě to zase až tak neškodí, ale přijde mi to stupidní. Působí to rušivě,“ poznamenal jeden z všímavých turistů.

Jako by nestačilo, že českou přírodu decimuje jmelí, kůrovec a po loukách se rozlézá vlčí bob...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:21 čtvrtek 12. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 13
  • 13
  • 10
  • 10
  • 9