Drtí vás domácí výuka? Kam zajít pro inspiraci a čím zabavit dítka školou povinná?

Domácí výuka klade velké nároky nejen na děti, ale i na rodiče a učitele, kteří musejí učivo připravit a naservírovat tak, aby bylo pochopitelné i pro žáky, co se musí učit mimo školní lavice. A to je často dost náročné. Česká televize naštěstí nabízí nejen pořad UčíTelka, ale i portál Edu, který ocení i studenti vyšších ročníků a milovníci krátkých filmů a videí.

„Projekt jsme původně připravovali pro učitele, aby na jednom místě našli videa pro doplnění svého výkladu. V této mimořádné situaci, kdy učitelé a žáci čelí náročné výuce na dálku, jsme se ale rozhodli, že jej otevřeme nejen učitelům, ale i rodičům a dětem. V posledních dnech jsme vlastně nonstop pracovali na tom, abychom první verzi nabídli už v dubnu,“ řekl po spuštění webu Edu ředitel České televize Petr Dvořák.

„Video samozřejmě nemůže nahradit výuku, ale tím, že je názorné, nese emoci, humor nebo příběh, stává se užitečným a zábavným doplňkem v procesu vzdělávání. Toho budou moci nyní využít nejen učitelé, ale i rodiče, kteří se během uzavření škol učí doma se svými dětmi daleko intenzivněji,“ doplnila vedoucí projektu Alžběta Plívová.

„Videa pro ČT edu jsme vybírali s téměř padesátkou zkušených učitelů a odborníků. V návaznosti na rámcové vzdělávací programy i učitelskou praxi jsme je pak zpracovávali tak, aby bylo snadné se v nich orientovat,“ doplnila Plívová.

„Portál nabízí videa pro víc než dvacet předmětů či oblastí a pro asi dvě stovky různých témat. Průběžně jej budeme rozšiřovat nejen o nová videa, nové předměty, jako je třeba matematika, ale i jiné formáty, jako třeba pracovní listy,“ prozradili tvůrci, kteří Edu s druhou vlnou koronaviru ještě řádně „vytunili“, aby si tu každý našel to „svoje“.

Videa mají v mnoha případech stopáž jen několik minut. Krátké formáty odpovídají prvotnímu účelu webu, tedy možnosti zapojit video do práce ve škole, vycházejí vstříc mladším žákům, kteří lépe udrží pozornost. U každého videa mají uživatelé i možnost přehrát si pořad celý.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:36 pátek 5. března 2021. Anketa je uzavřena.

  • 23
  • 22
  • 21
  • 15
  • 15
  • 14