Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Veletoč v televizích: Dvořák v ČT končí, nahradí ho Souček. Štrunc odchází z Primy

    Kandidáti na post šéfa ČT | foto: ČTK

    Dvě velké změny se dnes odehrály ve vedení předních českých televizních stanic. Jan Souček překvapivě porazil Petra Dvořáka ve volbě nového generálního ředitele ČT, a to po dramatickém souboji až ve třetím kole. Mezitím také CNN Prima News oznámila odchod Pavla Štrunce, jehož vystřídá Martin Švehlák.

    Volba nového generálního ředitele České televize byla ostře sledovaná. Mandát už potřetí obhajoval Petr Dvořák, po tuhém boji ale prohrál. Porazil ho dosavadní šéf brněnského studia Jan Souček.

    Souboj to byl vyrovnaný, Dvořák ale od začátku tahal za kratší konec. V prvním kole získal pět hlasů, Souček osm. Poměr pak zůstal vyrovnaný až do třetího kola, kdy nově zvolený šéf Kavčích hor získal jedenáct hlasů.

    Kandidáti na post šéfa ČT

    Výsledky vyhlásil předseda volební komise Ladislav Mrklas. Souček se funkce ujme 1. října, kdy Dvořákovi vyprší druhé funkční období. Mandát je šestiletý. Veřejnoprávní televize hospodaří zhruba se sedmimiliardovým rozpočtem.

    Už v prvním kole volby vypadli krizový manažer Pavel Hřídel, kreativní producent ČT Jan Štern a bývalý šéf Primy Martin Konrád.

    Na Primě končí Štrunc

    Velké změny se téměř v totožný čas odehrály také na Primě. Té bude od 13. června šéfovat dosavadní generální ředitel bulharské bTV Media Group Martin Švehlák. Ve funkci nahradí Pavla Štrunce. Prima to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě.

    Štrunc se rozloučil se svým redakčním týmem osobním dopisem, v němž mimo jiné zmínil ekonomické škrty v rozpočtu televize.

    „Nezažili jsme spolu ale jenom růžová období, museli jsme podobně jako současná vláda škrtat, šetřit a někdo z vás měl možná pocit, že ho to zasáhlo více než ostatní, a cítil křivdu. Ten pocit, věřte mi, znám,“ napsal.

    V závěru dopisu, který má redakce k dispozici, Štrunc přiznal, že se mu po třech letech neodchází lehce, a kolegům popřál mnoho úspěchů, také připomenul divácky rekordní Partii s Babišem a Fialou vysílanou minulou neděli. „Jsem rád, že se můžu rozloučit dva dny poté, kdy pořad sledovalo 38 procent lidí u televizních obrazovek. Jestli se vám tu důvěru podaří udržet, bude už jen na vás,“ uzavírá.

    Markéta Dobiášová a Pavel Štrunc na CNN Prima v době, kdy v televizi začínal na postu moderátora.

    Švehlák je podle generálního ředitele Primy Marka Singera ostřílený profesionál, který léta působil nejen v předních českých médiích, ale i na poli mezinárodním, a měl by proto platformu CNN Prima News posunout zase o laťku výše.

    „Naším cílem je nadále srozumitelně zpracovávat současná politická a společenská témata a dávat je divákům do kontextu, aby porozuměli, jaký dopad budou mít události na jejich život, a díky tomu si mohli udělat kvalitní vlastní názor,“ uvedl Singer.

    CNN Prima News podle Švehláka představuje na českém trhu jedinečné spojení tradiční mediální skupiny a prestižní zahraniční zpravodajské sítě.

    „Obrovský potenciál vidím v týmu, který CNN Prima News připravuje. Zkušení profesionálové v televizi a onlinu jsou schopni posunout produkt k nejvyšším pozicím v České republice,“ dodal Švehlák.

    Švehlák působí v médiích více než třicet let a postupně získal zkušenosti s vedením všech mediatypů. Svou kariéru začal ve společenském týdeníku Reflex, pokračoval v publicistice a zpravodajství v TV Nova. Byl ve vedoucích pozicích deníku Blesk, šéfredaktorem deníku Šíp, pět let pracoval jako generální ředitel zpravodajské agentury Mediafax.

    Od roku 2012 byl vedoucím zpravodajské redakce televize Nova, o rok později se v ní vypracoval na ředitele zpravodajství, publicistiky a sportu a tuto funkci vykonával až do roku 2018. Poté se stal mediálním konzultantem skupiny PPF a v regionech střední a východní Evropy (CEE) analyzoval mediální trhy a navrhoval i pro ně obsahové strategie. Koncem roku 2019 nastoupil do čela bulharské mediální společnosti bTV Media Group, která má ve svém portfoliu televizní i rozhlasové kanály i online divizi.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:36 čtvrtek 5. října 2023. Anketa je uzavřena.

    • Super
      34
    • Haha
      11
    • Sladký
      11
    • Trapas
      6
    • Cože
      5
    • Tvl
      5