Komentář Andreje Babiše: Českou poštu destabilizoval Elkán, my ji chceme srovnat

Andrej Babiš | foto: Andrej Babiš, Expres.cz

Tak jsem si zase přečetl zajímavou věc. Komentátor Echo24 Petr Holub na webu Českého rozhlasu napsal, že prý ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar „destabilizoval“ Českou poštu, když odvolal jejího generálního ředitele Martina Elkána. Fakt by mě zajímalo, jak na to pan Holub přišel. Ve skutečnosti je to totiž úplně naopak.

Ministr Metnar pana Elkána odvolal právě proto, aby Českou poštu stabilizoval poté, co ji už delší dobu ovládal neschopný management, podnik je v rozkladu, ztrácí trh, špatně platí zaměstnance a netransparentně hospodaří.

Holub také opakuje oblíbený argument některých opozičních politiků, že ministr vlády bez sněmovní důvěry vlastně nesmí nic dělat. Má asi jen tak chodit do úřadu a brát vysoký plat. To je samozřejmě nesmysl, který dokola opakují některá média. Doporučuji panu Holubovi si nastudovat, co dělaly předchozí vlády v demisi, hlavně vláda Mirka Topolánka z ODS. Žádný ministr přece nemůže nečinně přihlížet tomu, jak v důležité státní firmě bují klientelismus, netransparentnost a podivné zadávání velkých zakázek.

Nebo jak se z veřejných peněz financuje Deník Referendum vedený Jakubem Patočkou.

To všechno se dělo v České poště pod vedením pana Elkána. A nejen to. Česká pošta nemá žádnou vizi, doručuje pozdě zásilky a pošťačky berou ostudných 14 000 korun měsíčně, zatímco ředitel má plat včetně bonusů až 8 milionů korun. Ano, takhle vypadá destabilizace firmy podle mě. Pan Holub toho o fungování České pošty nejspíš moc neví.

Když například zástupce hnutí ANO v dozorčí radě žádal na zasedání o podklady k předchozím tendrům na IT, které byly v režii osoby, jež měla větší vliv než ředitel a byla napojena na dopředu určené firmy, byl poučen, že pokud tyto informace sdělí například ministrovi financí, tak se vystavuje riziku trestního stíhaní. Nebo snad právě takhle vypadá podle pana Holuba stabilizace a transparentnost?

Také není pravda, že naše vláda provádí nějaké čistky. Celkově na všech ministerstvech byly sníženy počty náměstků o 24 lidí pod státní službou a z úřadu vlády 49 lidí pod zákoníkem práce.

Voliči určitě nezapomněli, jak Úřad vlády pod vedením Bohuslava Sobotky živil členy jeho strany. Nebo jak minulá vláda pod jeho vedením měnila ředitele klíčových státních podniků, jakými jsou Česká pošta, ČEPS nebo CzechInvest, bez výběrových řízení. My nic takového neděláme.

Teď například máme ve výběrovém řízení na šéfa CzechInvestu 22 přihlášených uchazečů, ty pozice obsazujeme transparentně a skrze výběrová řízení. Já jsem třeba na ministerstvu financí neměl nikoho z hnutí ANO a na všechny vedoucí pozice budeme dělat transparentní veřejná výběrová řízení, do nichž se hlásí skutečně kvalifikovaní lidé. Nejsme vláda trafikantů.

Z transparentního veřejného výběru proto vzejde i nový generální ředitel České pošty. Na rozdíl od pana Elkána určitě nebude mít osmiapůlmilionový zlatý padák, ale spíš bude vědět, jak má Česká pošta efektivně hospodařit s veřejnými penězi a taky fungovat v budoucnosti. Její fungování pod panem Elkánem jsem vždy považoval za skandální a s rozhodnutím ministra vnitra Metnara proto souhlasím.

Věřím, že i Česká pošta bude mít nového, schopného a kvalifikovaného generálního ředitele do dvou měsíců.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:53 úterý 26. června 2018. Anketa je uzavřena.

  • 93
  • 14
  • 12
  • 8
  • 6
  • 5