Nečekal jsem, že mě uhodí, říká vietnamský mladík o napadení kontrolorem inspekce

Měla to být běžná kontrola České obchodní inspekce. Ve finále byl zástupce rodiny obchodníků Šon Chung z Jindřichova Hradce nucen přivolat policii. Té později vypověděl, že ho kontrolor udeřil v reakci na to, že si stěžoval na jeho chování, které bylo podle něj hodně přes čáru. Inspekce případ odmítla komentovat.

Těžko říct, proč jeden z dvojice kontrolorů České obchodní inspekce při běžné kontrole v restauraci v Klášterské ulici v Jindřichově Hradci reagoval tak nepřiměřeně. V každém případě by se takhle úředník chovat neměl.

„Žena se představila a prokázala průkazem, její kolega nikoliv. Prokázal se až na vyžádání,“ popsal začátek incidentu syn majitelů restaurace Šon Chung. Běžná kontrola podniku rychle nabrala na obrátkách.

„Inspektor se začal hádat, křičel, vyběhl na dvůr, kde plival okolo sebe. Došlo i na rasistické poznámky typu Uklidni se, Vietnamčíku. Proto jsem se rozhodl, že jeho chování natočím na mobil. V tu chvíli mě udeřil do obličeje tak, že mi telefon vylétl z ruky,“ uvedl později otřesený Šon, který takovou reakci rozhodně nečekal a právem jí byl dost zaskočen.

„Nedokážu posoudit, zda se jednalo o projev xenofobie, rasismu. Tu osobu neznám. Každopádně muž jednal velice nestandardně, pokud se snažil pouze naznačovat svou nadřízenost tím, že bude poukazovat na můj původ, tak si myslím, že to jednání je nekorektní,“ doplnil Chung v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

„Mohu říci pouze to, že inspektor tuto nestandardní situaci nahlásil svému nadřízenému a byla jsem o případu informována i já. Případ vyšetřuje policie, takže ho nebudu nijak komentovat,“ řekla pro iDNES.cz ředitelka jihočeské pobočky ČOI Martina Střihavková.

Konflikt nyní vyšetřuje policie. „Tímto incidentem se policisté zabývají a je zatím řešen jako přestupek proti občanskému soužití,“ vysvětlila mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:34 úterý 13. srpna 2019. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 19
  • 14
  • 14
  • 12
  • 11