Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nová hymna naštvala Čechy. Nejtvrdší komentář měl Janek Ledecký

    Nová hymna pořádně namíchla Čechy. „Oni si fakt nedělají pr*el,“ zlobí se Ledecký. | foto: koláž Expresu

    V budově Českého rozhlasu byly ve středu představeny tři nové verze české národní hymny od skladatele Miloše Boka. S nápadem vyrukoval olympijský výbor, podle něhož byla ta dosavadní příliš krátká a chybělo jí sebevědomí. Nyní chce vyvolat celospolečenskou debatu o přijetí nové hymny, jenže zatím to vypadá, že tvrdě narazil. Češi totiž se změnou zásadně nesouhlasí a třeba otec největší olympijské hvězdy Janek Ledecký sáhl dokonce i pro sprosté slovo!

    Má být vlastenečtější, sebevědomější a hlavně delší. To aby si čeští sportovci mohli pořádně vychutnat svoji chvilku slávy, protože když jim česká národní hymna hraje na stupních vítězů, zdaleka není tak dlouhá jako v případě soupeřů.

    Český olympijský výbor dnes v budově Rozhlasu představil tři verze nové hymny od skladatele Miloše Boka a otevřel diskuzi o tom, která z nich by měla tu stávající nahradit. Jenže u Čechů hodně tvrdě narazil. Nechtějí ani jednu!

    Několik serverů se rozhodlo spustit mezi čtenáři anketu a všechny tři nové verze schytávají od kolonky „nechci ani jednu“ těžký debakl. A to úplně všude. Za úspěch mohou „verze s vokály“, „instrumentální verze“ či „hymna se dvěma slokami“ považovat, když dohromady posbírají 10 %.

    A nemluvě o diskuzích, v nichž většina Čechů nejde pro ostrá slova daleko. „To nemyslíte vážně! Tenhle umrlčí pochod má být naše hymna? My měli hymnu rozjásanou nad krásami vlasti, ale tohle,“ píšou například diskutující. „Český olympijský výbor se nudí? Nebo se tam zbláznili?“ přidávají se další.

    Co se ale lidem příčí zjevně nejvíc, je fakt, že ačkoliv se prý Miloš Bok snažil melodii současné hymny zachovat, ve všech jeho verzích se zcela ztrácí. „Ucho mám dobrý, ale že jde o Kde domov můj, jsem poznal až ke konci,“ napsal na Twitter třeba známý český politolog a spisovatel Jiří Pehe.

    A další se přidávají. Hymna je podle nich chaotická, přeplácaná, a pokud má něco českého vystihovat, pak možná tak současnou politickou situaci. 

    „Apríl je přece až za 3 dny! Je sice pravda, že tato verze hymny naprosto vystihuje aktuální politicko-společenskou situaci v Česku: Totální rozpolcený zmatek,“ píše třeba jeden z diskutujících na Facebooku.

    Ledecký: Fakt si nedělají pr*el

    Zcela evidentně není pro stejný důvod z nové hymny nadšen ani zpěvák a skladatel Janek Ledecký, otec největší olympijské hvězdy Ester Ledecké. Na svém Facebooku kritikou rozhodně nešetřil.

    „A je to tady. Nedělají si pr*el. Myslí to smrtelně vážně. Ta nová aranž působí, jako kdyby to hrál orchestr a sbor, co o sobě vzájemně nemají ani tušení, a do toho si občas hystericky přisadí nějaký sólista,“ rozohnil se.

    „Věřím, že původní záměr olympijského výboru byl myšlen dobře. Ale ten výsledek se fakt nepovedl. My, co naši hymnu známe, máme rádi a umíme ji, ještě máme šanci tam tu melodii vystopovat. Ale pro někoho, kdo se s ní setká poprvé, je to v podstatě nemožné,“ pokračoval Ledecký. 

    „Ale na druhou stranu si užijeme spoustu legrace. Až budou hokejisti zpívat: Duše útlé v těle čilém,“ dodal pobaveně.

    Autor nových verzí hymny se ale brání. „Melodie je dodržena od začátku až do konce, věřím ve svou uměleckou práci, myslím, že je z toho patrné, že je to hymna,“ prohlásil Bok. 

    Takovou diskuzi si zřejmě Český olympijský výbor ani Miloš Bok nepředstavovali. 

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 20:53 čtvrtek 26. července 2018. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      1009
    • Super
      177
    • Haha
      59
    • Tvl
      39
    • Cože
      27
    • Sladký
      10