Rusové vracejí úder: Natáčejí vlastní Černobyl, hrdinou bude agent KGB

Pokud po skončení minisérie stanice HBO nemáte havárie jaderné elektrárny Černobyl dost, pak vás možná následující řádky potěší. V Rusku podle informací několika zahraničních médií vzniká další seriál, který bude události z roku 1986 mapovat. Jak už ale asi tušíte, úplně objektivní dílo to nejspíš nebude. Rusy totiž americká verze Černobylu namíchla, a tak si chtějí natočit vlastní. Hlavní hrdinou bude agent KGB, který se snaží zabránit americké sabotáži!

Snaha komunistických špiček zamést stopy, mlžit a ututlat obrovskou tragédii, která se přece v Sovětském svazu nemůže stát. V první řadě o tom je veleúspěšný seriál stanice HBO Černobyl. Jenže to se pochopitelně Rusům nelíbí a cítí se být zahanbeni. A tak nejspíš přijde protiútok.

Jak informuje britský Mail Online, v Rusku se schyluje k natáčení dalšího seriálu o největší katastrofě v dějinách jaderné fyziky. Půjde zkrátka o jejich vlastní a „správnou“ verzi. 

Natáčení seriálu ohlásila televizní stanice NTV, která už si nejen sehnala oprávnění, ale její členové dokonce pod vedením režiséra Alexeje Muradova vyrazili do Běloruska mapovat terén pro natáčení.

Zapomeňte na Valerije Legasova. Hrdinou ruského seriálu Černobyl bude agent KGB!

A protože se někteří ruští představitelé cítí dotčeni zejména politickým pojetím Černobylu z dílny HBO, rozhodli se to Američanům vrátit se vší parádou. Hlavním hrdinou seriálu stanice NTV bude agent KGB, který se snaží překazit sabotáž CIA!

„Podle jedné teorie se Američané infiltrovali do jaderné elektrárny v Černobylu a spousta historiků nepopírá, že se ve dne exploze na stanici nacházel agent zpravodajských služeb nepřítele,“ řekl režisér Muradov deníku The Moscow Times.

Podobnou teorii rozvedl i americký inženýr ve svém dokumentu z roku 2017. Podle něj se CIA mohla o černobylskou elektrárnu zajímat pro její vojenské využití. Taková verze o havárii ovšem byla několikrát vyvrácena.

Pokud byste snad měli dojem, že ruský seriál nebude mít žádnou váhu a půjde spíš o dílo amatérů, pak vězte, že stanice NTV je špičkovým bezplatným kanálem, který vlastní společnost Gazprom-Media, tedy mediální odnož gigantu obchodujícího se zemním plynem Gazprom. A podle listu The Hollywood Reporter poskytlo ruské ministerstvo kultury na natáčení dotaci ve výši asi 10,5 milionu korun.

Celkový rozpočet seriálu a očekávaný termín však ještě zveřejněny nebyly.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:48 sobota 5. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 51
  • 15
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12