Celní úřad kvůli chybě ztrapnil fotografa. V práci jsem musel vysvětlovat, že nejsem dlužník!

Pan Tilen si s celním úřadem „užil“ svoje. | foto: Expres.cz

Neleží vám někde ve schránce na staré adrese upomínka, že jste nezaplatili pokutu, jež je po vás tím pádem nyní vymáhána? Přesně taková patálie potkala pražského fotografa slovinského původu Tilena V. V místě, kde již nějakou dobu vůbec nebydlí, na něj čekal lísteček z pražského celního úřadu. Když se do jeho kanceláře dovolal, operátorka mu sdělila nepříjemnou novinku: V práci na vás čeká exekuce! Celý příběh má zajímavou zápletku.

Pan Tilen V. se od celního úřadu dozvěděl, že mu byl vystaven exekuční příkaz na výplatu u zaměstnavatele. V tu chvíli ho zalil pot. Že by někde dlužil peníze, o tom neměl nejmenší tušení. Jak mu bylo vzápětí sděleno, jedná se o neuhrazenou blokovou pokutu z listopadu 2017. Dlužná částka naštěstí nebyla nikterak vysoká, jednalo se o 1500 korun. Přesto ale celá záležitost způsobila Tilenovi nemalé problémy.

„Přišla mi jenom výzva a poučení, a to na starou adresu, kde nemám trvalý pobyt už tři roky. Ani bych o tom nevěděl, kdyby tam nebydlela moje bývalá manželka. Přitom mám i datovou schránku! Že mám exekuci na výplatě, to jsem se dozvěděl až po zavolání na úřad,“ kroutí hlavou muž, který v Česku žije od devadesátých let.

„V práci jsem musel vysvětlovat, že nejsem žádný dlužník a asociál. Bylo mi trapně,“ dodává sklesle.

Špatná komunikace ze strany celního úřadu, který na výplatu šokovaného Tilena uvalil exekuci bez jeho vědomí, ale nebyla tím hlavním problémem. Úspěšný fotograf si nepamatoval, že by kdy policistům podepsal bloček s pokutou, kterou následně neuhradil. A tak mu na celé věci něco nehrálo.

„Paní na telefonu jsem ihned řekl, že je to podle mě nesmysl, protože něco takového by se mi nikdy nestalo. Řekla mi, že v tom případě musím prokázat, že jsem tu pokutu uhradil, pak bude ten exekuční příkaz zrušen,“ prozrazuje Tilen.

Dalších několik minut tak strávil komunikací s bankou. Její zaměstnanec mu vygeneroval výpis z účtu z listopadu 2017. A jak se ukázalo, pokutu skutečně zaplatil.

„Kdybych za tu dobu změnil banku, mám asi smůlu,“ krčí rameny Tilen.

Vzápětí tak zavolal znovu na celní úřad. Tam mu operátorka nadiktovala e-mailovou adresu s tím, že věc předá finančnímu oddělení, aby si platbu dohledalo. 

Zanedlouho následoval třetí telefonát. V něm už zaměstnankyně celního úřadu Tilenovi oznámila, že je věc vyřízena. Nejednoznačně mu vysvětlila, že byl v databázi úřadu veden dvakrát a platba se s jeho údaji špatně spárovala.

„Pak mi ta paní doslova a do písmene řekla: Chybička se zkrátka vloudila. Naprosto mě to šokovalo,“ nechápe muž, který by se prý nedivil, že k podobným chybám dochází často.

Bylo to naprosto výjimečně

Expres.cz se obrátil na Celní úřad pro hlavní město Prahu s dotazem na případ pana Tilena. Mluvčí Ivana Kurková nám řekla, že se jedná skutečně o pochybení instituce. 

„Došlo k pochybení v systému, platba se v něm bohužel nespárovala. Interní systém celní správy vygeneroval variabilní symbol pana V. jako číslo, které je přiřazeno cizincům. Jenže pan V. zaplatil pokutu tak, že jako variabilní symbol uvedl svoje rodné číslo. To samozřejmě bylo v pořádku, ale právě kvůli tomu nedošlo ke spárování. Samozřejmě to je pochybení u nás,“ prozradila nám.

Pražský celní úřad

„Chtěla bych se jménem celní správy panu V. omluvit. Je to nedorozumění, je nám to strašně moc líto. Chápu, že mu to přivodilo komplikace,“ dodala Ivana Kurková s tím, že se ale jednalo o zcela ojedinělý případ, s nímž se pražský celní úřad ještě nesetkal.

K tomu, proč se pracovníci úřadu nesnažili Tilena V. kontaktovat usilovněji a pouze zaslali výzvu na jeho starou adresu, informace neměla.

„Popravdě nevím, jak to kolegyně vyhodnotily. Jestli udal tuto adresu a žádnou jinou už ten systém nenabídl, skutečně nevím,“ řekla nám. 

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 3. října 2022. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 18
  • 14
  • 12
  • 7
  • 6