Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Přivezla migranty, málem zabila policisty. Na Racketeovou se vybralo už 26 milionů!

    Pro jedny kriminálnice, pro další hrdinka. Carola Racketeová se navzdory italským úřadům rozhodla najet lodí se 40 migranty na palubě na ostrov Lampedusa. | foto: Reuters

    Hrdinka, nebo obyčejná kriminálnice? Němka Carola Racketeová, kapitánka lodi neziskové organizace Sea-Watch, skončila po sobotním nájezdu do přístavu na ostrově Lampedusa v rukou policie. Za pašeráctví jí hrozí až 15 let kriminálu a mastná pokuta, neméně důležitá je i skutečnost, že Racketeová ve snaze dopravit 40 migrantů na pevninu svou obří lodí bezhlavě najela do policejního člunu. Spousta evropských politiků ale vystoupila na její ochranu, a co víc, dvojice německých moderátorů veřejnoprávní stanice ZDF na její podporu vybrala spolu s další podobnou kampaní už přibližně 26 milionů korun!

    U libyjských břehů nalodila 53 migrantů a vyrazila směrem k Itálii. Pak více než dva týdny Carola Racketeová se svou lodí Sea-Watch 3 pendlovala Středozemním mořem a jednala o tom, aby všechny dostala na pevninu. Povedlo se to ale jen u 13 z nich, převážně dětí či těhotných žen, zbytek měl smůlu. A tak se jednatřicetiletá dredařka z Německa rozhodla jednat na vlastní pěst.

    Navzdory nařízení italských úřadů Racketeová vzala kormidlo a začala najíždět na pevninu Lampedusy, malebného ostrůvku, který mimochodem právě na migraci v posledních letech tvrdě doplatil. A kromě toho, že se dopustila pašeráctví, ještě vzala útokem i policejní člun, který se zakotvení lodi Sea-Watch 3 snažil zabránit. Policisté na poslední chvíli uhnuli z cesty a zachránili si život.

    Racketeová obratem skončila v rukou policie a za pašeráctví jí hrozí až patnáctiletý kriminál a pokuta více než milion a čtvrt korun. Silně proti ní navíc hraje skutečnost, že se v případu velmi angažuje italský ministr vnitra Matteo Salvini, který právě za uzavíráním přístavů lodím zahraničních nevládních organizací stojí.

    Carole Racketeové hrozí až 15 let vězení.

    Salvini skrze sociální sítě prohlásil, že se Racketeová dopustila kriminálního činu a ohrozila život policistů na člunu.

    Jenže zdaleka ne pro všechny je kapitánka kriminálnicí, která málem zabila policisty a do Evropy vpustila několik dalších potenciálně nebezpečných migrantů. Naopak, postavila se za ni celá řada evropských politiků. Například je to německý prezident Frank-Walter Steinmeier či francouzský ministr vnitra Christophe Castaner. Ti kritizovali zatčení Caroly Racketeové i jednání samotného Salviniho.

    „Doporučíme tedy jako cílové destinace Marseille a Korsiku,“ reagoval Salvini na Castanerova slova, že je italská politika uzavřených přístavů v rozporu s námořním právem.

    Racketeová je v současné chvíli v domácím vězení, vinu odmítá. „Situace byla beznadějná. A mým cílem pouze bylo dostat na pevninu vyčerpané a zoufalé lidi,“ vzkázala prostřednictvím svých právníků italskému deníku Corriere della Sera s tím, že se bála, aby migranti nezačali skákat z lodi do moře.

    Carola Racketeová

    Aktuálně ji nepochybně čeká tuhý právní boj, v něm ale nebude sama. Jak bylo zmíněno, spousta lidí ji považuje za hrdinku a někteří už dokonce sáhli i k činům. Dvojice německých moderátorů z veřejnoprávní stanice ZDF Jan Böhmermann a Klaas Heufer-Umlauf už stihla vyhlásit na podporu Racketeové sbírku.

    „Událostmi posledních dní dosáhla tato nelidská, chladnokrevná a bezskrupulózní politika nového dna. Kdo zachraňuje lidské životy, není zločinec,“ oznámili moderátoři na Twitteru.

    A zatím jsou se svou sbírkou mimořádně úspěšní.

    Za pouhý víkend a část pondělí stihli od lidí vybrat už více než 620 tisíc eur, tedy bezmála 16 milionů korun. V jiné kampani, která na podporu Racketeové vznikla v Itálii, se zase podařilo nasbírat 400 tisíc eur, což je v přepočtu více než 10 milionů korun. Dohromady to je tedy prozatím zhruba 26 milionů korun.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:46 úterý 29. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      96
    • Tvl
      19
    • Cože
      18
    • Super
      17
    • Haha
      14
    • Sladký
      13