Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Milovník Hitlera a pravá ruka Escobara je na svobodě: Pašerák Lehder v Německu bojuje s rakovinou

    Carlos Lehder a Pablo Escobar | foto: Internet

    Nebýt jeho, drogové impérium Pabla Escobara by možná nedosáhlo takových rozměrů. Carlos Lehder (70) platil za mimořádně inteligentního pašeráka, právě on stál za zřízením tranzitního místa na ostrově v Karibiku, odkud startovala letadla napěchovaná kokainem do USA. Seladon, který byl známý jako fanoušek Johna Lennona a Adolfa Hitlera, se nyní dostal po 33 letech na svobodu, namísto Kolumbie ale zamířil do Německa. Života bez mříží si ovšem příliš neužije, trpí totiž rakovinou a zřejmě už mu nezbývá mnoho času.

    Fanoušci seriálu Narcos z dílny Netflixu znají Lehdera jako dlouhovlasého frajírka s vytetovaným hákovým křížem na ruce. K nacismu rodilý Kolumbijec vzhlížel zřejmě i kvůli svému otci, který pocházel z Německa.

    Lehder se angažoval i v politice, založil latinskou neonacistickou stranu The National Latin Movement (MLN). Ta se inspirovala italským fašismem a populismem, také se ji ale zločinec snažil využít k prosazení zájmu všech drogových překupníků, konkrétně ke zrušení smlouvy o vydávání mezi Kolumbií a USA.

    Nejvíce se ovšem Lehder proslavil právě pašováním kokainu po tunách. Sloužil mu k tomu ostrov Norman’s Cay v bahamských vodách. Právě tam nakládal letadla až po střechu balíky bílého prášku a vysílal je do Států.

    Kromě toho celý ostrov tak nějak bezmezně ovládal. Koupil si místní úředníky a obyvatele. Na letišti rozšířil startovací dráhu, aby mohl vysílat co nejvíce letadel najednou, a také si tam postavil sídlo, v němž pořádal vyhlášené večírky plné alkoholu, drog a žen.

    Pak se ovšem na ostrov zaměřila DEA. Lehder byl nucen se stáhnout, přesídlil zpět do Kolumbie a postavil si tam honosnou haciendu. Proč by také ne, když ročně vydělával při dnešním kurzu více než sedm miliard korun ročně.

    První vydaný pašerák

    Zatčen byl Carlos Lehder v roce 1987. A pikantní je, že se právě on stal první „obětí“ dohody o vydávání drogových překupníků mezi USA a Kolumbií, proti čemuž tak usilovně brojil on i jeho soukmenovci.

    Podle některých nepotvrzených informací dal policii tip na Lehdera sám Pablo Escobar.

    Carlos Lehder pašoval drogy pro Escobarův Medellínský kartel.

    Za to, že výrazně přispěl k vzestupu Escobarova Medellínského kartelu, nakonec ve Státech Lehder vyfasoval doživotí a 135 let k tomu. Tresty se tam totiž sčítají. 

    Jenže zločinec se rozhodl spolupracovat s policií. Napráskal několik kompliců včetně panamského diktátora Manuela Noriegy, který mu měl za štědrý úplatek dovolit spravovat celý ostrov Norman’s Cay a pašovat z něj kokain, a ve výsledku dostal jen 33 let.

    Trest mu vypršel právě před pár dny.

    Carlos Lehder v seriálu Narcos

    Do Kolumbie se ale Lehder nevrátil, dost možná ze strachu z pomsty. Vyřídil si německé občanství, které díky otcově původu bez problému dostal, a sedl na letadlo směr Berlín. Svobodu si tak vychutnává v naší sousední zemi.

    Dost možná si ji ale příliš dlouho neužije. Jak prozradila v rozhovoru pro kolumbijskou televizi Lehderova dcera, někdejší drogový pašerák trpí rakovinou. A v Německu se nejspíše rozhodl jen dožít.

    Carlos Lehder dožije v Německu. Moc času mu prý už ale nezbývá.

    Zbytek života by měl trávit v ústavu, kde se o něj postará charita. Lehder ostatně v Německu nemá příbuzné ani známé.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:05 neděle 18. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      25
    • Cože
      21
    • Haha
      19
    • Sladký
      18
    • Trapas
      17
    • Tvl
      17