Burčák je sám ze své podstaty rozkvašený mošt a právě kvůli stále probíhajícím procesům kvašení se jeho chuť neustále mění, což mnoho vinařů a milovníků burčáku baví. Poměr cukru a alkoholu se mění, což dramaticky ovlivňuje chuť a zážitek, který lidé z nápoje mají.
Podle zákona je burčák pouze ten nápoj, který vznikne z hroznů z Čech a Moravy, zahraniční produkty už tento název nést nesmějí. Snad nejčastěji zkouší výrobci zaměnit český burčák za mošt z Maďarska. Znalci přitom kvalitu rozpoznají poměrně snadno.
Vzhledem k neustálému kvašení můžete v burčáku vidět drobné bublinky oxidu uhličitého, které v kombinaci s okrovou či mírně nahnědlou barvou prozradí kvalitní šuškavé víno.
Pokud je burčák kalný, především teď na začátku období, je to znamení, že v něm kvašení probíhá už déle a poměr cukru a alkoholu převažuje na straně alkoholu. Takovému burčáku se určitě vyhněte.
Letošní úroda by podle vinařů měla být skutečně dobrá. „Hrozny vypadají zdravě. Jsou krásně nalité. Letos byl dostatek vláhy,“ řekl vinař Marek Šťastný pro ČTK.
Dobrá velikost hroznů navíc slibuje, že bude šťávy skutečně hodně.
Cena se samozřejmě bude lišit u jednotlivých prodejců, ale ve Valticích už zahájili sezonu s cenovkou 70 korun za litr. Což je levnější průměr.
Výrazně levnější burčák už by měl být nakupujícímu podezřelý. Jen pro představu: na litr šuškavého vína je zapotřebí zhruba dva kilogramy vinné révy.
Český vinařský zákon stanovuje, že prodej burčáku může probíhat pouze v období mezi 1. srpnem a 30. listopadem. Na podzim už burčák mnohem více připomíná tradiční víno než osvěžující ovocný nápoj ze srpna.
Vinaři si sice první úrodu pochvalují, zároveň jedním dechem dodávají, že to nemusí nic znamenat. Hodnocení celé úrody podle nich v srpnu ještě možné není, zatím ale panuje převážně spokojenost.
Fotogalerie |