Bude to konec, konec celé Evropy! Zelenskyj obvinil Rusko z jaderného terorismu

Záporožská jaderná elektrárna na Ukrajině, největší svého druhu v Evropě, začala v pátek brzy ráno hořet poté, co na ni zaútočili ruští vojáci. Prezident Zelenskyj obvinil Putina z jaderného terorismu, před útokem na jadernou elektrárnu lidé vlastními těly bránili v postupu ruským silám.

Při ruském útoku byl zasažen jeden z bloků Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba prohlásil, že ruská armáda na jadernou elektrárnu střílí, a vyzval k okamžitému zastavení palby. 

Válku na Ukrajině sledujeme zde

V areálu vypukl požár, podle ukrajinské služby pro mimořádné situace oheň vzplál ve výcvikové budově. Ředitel elektrárny televizi Ukrajina 24 řekl, že bezpečnost týkající se radiace je zajištěna. 

Ukrajinská média zprvu informovala, že ruské jednotky brání záchranným službám v hašení bloku, kde se nachází radioaktivní materiál, později byly tyto informace upraveny.

Záporožská elektrárna má šest jaderných reaktorů, což z ní činí největší elektrárnu svého druhu v Evropě, a podílí se na výrobě elektřiny na Ukrajině přibližně jednou čtvrtinou. Podle jedné ze zpráv byl požár vzdálen asi 150 metrů od jednoho z reaktorů.

Mluvčí elektrárny Andrij Tuz ukrajinské televizi řekl, že je naléhavé zastavit boje a plameny uhasit. Reaktor, který hoří, je v rekonstrukci a není v provozu, ale uvnitř je jaderné palivo.

Zešíleli, napsala šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v reakci na ruský útok na ukrajinskou záporožskou elektrárnu. Elektrárna zatím drží, doplnila s odkazem na informace Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Podle ní Rusko útokem na jadernou elektrárnu porušilo Ženevské konvence.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) vyzvala k ukončení bojů u jaderné elektrárny a poznamenala, že ukrajinské úřady nezjistily žádnou změnu úrovně radiace, napsala agentura AFP. 

Agentura AP s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj dříve informovala o zvýšené radiaci. Tuto zprávu mluvčí elektrárny popřel.

V jaderné elektrárně v Kyjevě vypukl požár poté, co ruské tanky začala ostřelovat reaktor elektrárny.

„Požár už vypukl. Pokud dojde k výbuchu, bude to desetkrát horší než Černobyl! Rusové musí okamžitě zastavit palbu,“ napsal po půlnoci na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Zároveň vyzval k vytvoření bezpečnostní zóny. 

„Pozor! Technika Ruské federace střílí na Záporožskou jadernou elektrárnu. V největší evropské jaderné elektrárně hrozí reálné jaderné nebezpečí. Požadujeme zastavení palby z těžké techniky na Záporožskou jadernou elektrárnu,“ uvedl už dříve podle médií mluvčí zařízení Andrij Tuz.

Starosta nedalekého města Enerhodar mezitím informoval, že v elektrárně vypukl požár. „V důsledku nepřetržitého nepřátelského ostřelování budov a bloků největší jaderné elektrárny v Evropě Záporožská jaderná elektrárna hoří,“ napsal na sociální síti starosta Dmytro Orlov. 

O něco dříve informoval, že u elektrárny se vedou prudké boje mezi ukrajinskou armádou a ruskými jednotkami. 

Na místě jsou oběti, ale jejich přesný počet nelze za daných okolností říct, poznamenal podle agentury Unian.

V jaderné elektrárně v Kyjevě vypukl požár poté, co ruské tanky začala ostřelovat zařízení elektrárny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na dění kolem záporožské elektrárny v mimořádném projevu prohlásil, že pokud v ní dojde k výbuchu, „bude to konec všech, konec Evropy, evakuace Evropy“. 

„Ruská vojska může zastavit pouze okamžitá evropská akce. Žádná země na světě nikdy neostřelovala jaderné bloky,“ dodal podle webu RBK Ukrajina. 

Kvůli situaci v záporožské elektrárně ukrajinský prezident telefonoval se svým americkým protějškem a Joe Biden podle agentury Reuters podpořil Zelenského požadavek, aby v oblasti okamžitě přestaly boje.

Stovky ukrajinských civilistů se včera postavily ruským jednotkám ve snaze ochránit největší evropskou jadernou elektrárnu Záporoží.

Ruská vojska se přiblížila k Enerhodaru ve středu, civilisté je ale podle agentury Unian do města nepustili. Ve čtvrtek Orlov sdělil, že se blíží kolona více než 100 těžkých vozidel. Ruské síly podle něj ostřelovaly barikádu, použily zbraně proti civilistům, načež konvoj vyrazil k jaderné elektrárně.

Záporožská jaderná elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny je pokládána za největší jadernou elektrárnou v Evropě s celkovým instalovaným výkonem 6000 MW (šest energobloků po 1000 MW), což je zhruba trojnásobek ve srovnání s českým Temelínem. Podle čistého elektrického výkonu (6 × 950 MW) je pátá největší na světě.

Místní obyvatelé Záporoží připravují a přenášejí pytle s pískem uvnitř i vně nemocnice, aby byla méně zasažena ruským útokem.

Ruští vojáci už dříve ovládli odstavenou jadernou elektrárnu Černobyl, která leží zhruba 100 kilometrů severně od ukrajinského hlavního města Kyjeva a v níž se na jaře 1986 odehrála bezprecedentní jaderná katastrofa.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 4:29 sobota 2. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 17
  • 7
  • 4
  • 3
  • 3