Nehodu na Dunaji zavinil alkohol? Ukrajinský kapitán do vysílačky jen drmolil

Pravděpodobně jeho vinou zahynulo ve vodách Dunaje osmadvacet lidí. Ukrajinský kapitán hotelové lodi Jurij C. (64) skončil ve vazbě za to, že nedodržel předpisy a v Budapešti kvůli němu minulý týden došlo k potopení menšího výletního plavidla. Jak nyní vyšlo najevo, jednu nehodu zavinil už letos v dubnu. A mimořádně podivné je i jeho chování po tragédii. Byl snad pod vlivem alkoholu?

Pětatřicet lidí se v Budapešti potopilo s výletní lodí Mořská panna (Hableány) po lodní havárii z minulého týdne. Sedmi z nich se podařilo z rozbouřeného Dunaje zachránit, zbylých osmadvacet zemřelo. 

Záchranáři dosud pátrají po tělech některých obětí. Šlo o jihokorejské turisty a dva maďarské členy posádky.

Ačkoliv záchranáři stále ještě loď ze dna řeky nevytáhli, už se rozproudilo vyšetřování ve snaze odhalit viníka nehody. Vše prozatím ukazuje na ukrajinského kapitána větší hotelové lodi, která se s potopeným plavidlem srazila. Jde o Jurije C., který se měl provinit nedodržováním předpisů. Když začal Mořskou pannu předjíždět, neupozornil vysílačkou jejího kapitána.

Na Dunaji stále probíhají záchranářské práce.

Jak navíc vyšlo najevo, přestože právě jeho loď srážku způsobila, Jurij C. vůbec nezavolal pomoc. Toho se chopili až pasažéři úplně jiného plavidla, a to po dlouhých deseti minutách. Navíc když s ním pak dispečeři navázali kontakt, do vysílačky prý jen nesmyslně drmolil a mluvil několika různými jazyky.

Záchranáři loď stále nevytáhli.

To by mohlo značit, že snad byl ukrajinský kapitán pod vlivem alkoholu. Maďarští policisté jej ještě v den nehody zatkli a uvalili na něj vazbu. V případě prokázání viny mu hrozí až osm let vězení.

Co je navíc mimořádně zajímavé, nejde o první nehodu, kterou čtyřiašedesátiletý Jurij C. způsobil. Bylo to dokonce letos v dubnu, kdy v Nizozemsku narazil do tankeru!

Záchranáři stále pátrají po tělech. Za lodní nehodu byl do vazby poslán ukrajinský kapitán.

Jak bylo zmíněno, záchranné práce v Budapešti stále pokračují, po vydatných deštích ale voda neopadává tak rychle, jak záchranáři čekali. Stále je vyhlášeno pátrání po více než deseti lidech.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:58 sobota 5. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 18
  • 14
  • 14
  • 13
  • 13