Klackopárty v Bruselu: Biden s Johnsonem si padali kolem ramen, Čaputovou to nebavilo

Dnešní summit v Bruselu má jediné téma: Pomoc Ukrajině. Společné focení všech lídrů zemí NATO ale působilo spíše jako třídní sraz, především známé tváře světové politiky si padaly kolem ramen, poplácávaly se s americkým prezidentem Joem Bidenem, což s nejistým pohledem sledoval turecký prezident Recep Erdogan. A zpovzdálí také čtyři političky, mezi nimi i poněkud upozaděná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Pánové byli evidentně ve velmi dobrém rozmaru. Dobře se bavila především tradiční dvojka Boris Johnson a Emmanuel Macron. Britského premiéra a francouzského prezidenta doplnila hlavní hvězda dnešního summitu Joe Biden, který se předtím přátelsky pozdravil i s českým premiérem Petrem Fialou. 

Všechny tři bavící se lídry velice opatrně a nejistě pozoroval turecký prezident Recep Erdogan, na něhož je upřena velká pozornost.

Trojice lídrů se velmi dobře bavila. Na Recepu Erdoganovi bylo vidět, že si není úplně jistý, jak se má chovat.

Erdogan totiž vždy udržoval blízké vztahy s Vladimirem Putinem, zároveň ale odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu jako neakceptovatelnou. Dokonce těsně před invazí, poté, co Rusko prohlásilo Donbas a Luhansk za lidové republiky, navštívil ze solidarity Kyjev a padl si do náruče s prezidentem Zelenským. 

Biden, Macron a Johnson se velmi dobře bavili.

Zvláště úsměvný pak byl pohled na dámské účastnice summitu. Řeč je o premiérkách Mette Frederiksenové (Dánsko), Katrín Jakobsdóttirové (Island), Kaje Kallasové (Estonsko) a slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové. 

Všechny čtyři dámy se v početné pánské převaze ztratily, příliš se nebavily a Čaputová dokonce působila v poslední řadě mezi o hlavu vyššími pány poněkud odstrčeně.

Focení lídrů NATO

Také Borisi Johnsonovi a Emmanuelu Macronovi ale úsměv o chvíli později ztuhl. To když se spojil se zástupci NATO ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a tepal je za nedostatečnou podporu. 

„NATO ještě neukázalo, že Aliance je schopná zachraňovat lidi, neukázalo, že je skutečně to nejmocnější obranné uskupení na světě. Svět čeká a Ukrajina nedočkavě čeká na skutečnou akci,“ zdůraznil mimo jiné Zelenskyj.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:57 sobota 23. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 80
  • 26
  • 8
  • 5
  • 5
  • 5